Junts per Catalunya es manté "disposat" a negociar els pressupostos "fins al darrer minut". En una compareixença posterior a l'executiva d'aquest dilluns i poques hores després de registrar l'esmena a la totalitat als comptes —el termini acabava a les 10:30 hores—, el portaveu del partit, Josep Rius, i la seva homòloga del grup parlamentari de la formació al Parlament, Mònica Sales, han explicat que aquesta esmena és "preventiva" i que estan disposats a retirar-la si el Govern accepta l'eliminacióbonificació del 99%— de l'impost de successions. "No tanquem la porta a la negociació si s'accepten les nostres condicions, reiterem la voluntat de voler continuar negociant els pressupostos fins al darrer minut", ha assenyalat Rius.

Paral·lelament, Sales ha explicat que el president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ha contactat aquest dilluns al matí amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per traslladar-li que estan oberts a tornar-se a reunir: "Encara hi ha marge per negociar, però la pilota és a la teulada del Govern". Amb tot, des de Junts s'han mostrat molt crítics amb l'executiu per la manera de negociar els comptes amb ells i perquè el projecte no els satisfà: "Hem presentat l'esmena a la totalitat per tres motius. El primer, que els pressupostos no representen el model de país de Junts. En segon lloc, el Govern no ha volgut una negociació, sinó una adhesió. I, per últim, perquè aquests comptes només servirien per perpetuar aquest desgovern i la mala gestió d'Esquerra Republicana", ha afegit Mònica Sales. També la portaveu del grup parlamentari ha retret al Govern que només hagin fet quatre reunions amb ells i que una d'aquestes trobades ni tan sols durés 20 minuts.

Sobre l'impost de successions, el partit de Carles Puigdemont insisteix que la mesura suposaria una pèrdua de 358 milions d'euros per a les arques públiques i no 1.212 com defensa l'executiu. De fet, Sales ha demanat "rigor" al Govern amb les xifres perquè "són dades que ells mateixos" els han traslladat. Per a Junts, la fiscalitat és un aspecte clau per acordar els comptes i afirmen que aquests "no rebaixen la pressió fiscal" als catalans. També sostenen que el projecte no inclou mesures per a la desburocratització ni tampoc per a l'equilibri territorial.

"Sucursalització dels pressupostos"

Per tot plegat, Mònica Sales ha assegurat que els fets els condueixen a pensar que "el Govern prefereix que no hi hagi pressupostos que pactar-los amb Junts". Davant aquest fet, el també vicepresident del partit, Josep Rius, creu que l'executiu ha prioritzat el PSC i els comuns i que estan escenificant un "canvi de cromos que ha acabat sucursalitzant el debat de pressupostos". Des del punt de vista de Sales, és "impropi" d'un Govern "format per independentistes que es vinculin els pressupostos de l'Estat amb els de la Generalitat": "És un error perquè es perd força negociadora".

Junts "no forma part del bloc de la governabilitat" a l'Estat

Després de l'acord assolit el dimecres per la llei d'amnistia, Rius ha volgut treure pit del fet que ara la norma sí que sigui "integral i d'aplicació immediata" amb els canvis en terrorisme i traïció, i en malversació, seguint els consells de la Comissió de Venècia i que s'hagi ampliat el termini de cobertura de la llei a partir de l'1 de novembre del 2011. Alhora, ha advertit que "posa fi a la repressió que han patit milers d'independentistes", però que no atura el procés: "No és el punt final de res, és un punt i seguit perquè encara no està resolta l'essència del conflicte entre Catalunya i l'Estat, que és l'exercici del dret a l'autodeterminació". Davant aquesta afirmació, el portaveu de Junts ha insistit que la seva formació no forma part del "bloc de la governabilitat" i que no tenen un acord de legislatura amb el PSOE: "Anirem tema a tema i peça a peça. L'amnistia no comporta cap novetat en l'estratègia negociadora".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!