Les opcions per sumar una majoria que permeti aprovar els pressupostos es va limitant. Aquest dilluns al matí s’esgotava el termini a les 10:30 hores per presentar les esmenes a la totalitat als comptes. Després que ho fessin Vox, la CUP, els comuns, Ciutadans i el PP, enguany s’hi ha sumat Junts per Catalunya, tal com ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar ElNacional.cat. De fet, els juntaires ja van esmenar a la totalitat la llei d'acompanyament el dimarts. El passat dijous, l’executiu i els juntaires van celebrar una quarta reunió per negociar els pressupostos i que va evidenciar la distància entre els exsocis de Govern. Hi ha alguns aspectes sectorials on hi podia haver entesa, però el que suposava una línia vermella per a Junts era la fiscalitat i, més concretament, l’eliminació de l’impost de successions, aspecte en què l’executiu d’Esquerra Republicana s’ha negat a cedir.

Fonts de Junts assenyalaven que, per a ells, era “molt important” que el Govern fes “algun moviment” en la proposta de bonificar al 99% aquest tribut: “Sembla que no es volen moure i tenim la sensació que prefereixen no pactar-los amb nosaltres encara que pugui suposar no tenir pressupost”. En aquest sentit, descartaven fer una “adhesió” sense que hi hagués canvis per part de l’executiu. Segons expliquen des del partit de Jordi Turull i Laura Borràs, aquesta modificació tributària implicaria una pèrdua recaptatòria de 350 milions, xifra que, defensen, el Govern ha reconegut que tindria aquest impacte.

Les converses amb els comuns es mantenen

Descartats els 31 vots del grup liderat per Albert Batet, al Govern només li queda intentar que els comuns retirin la seva esmena a la totalitat o bé no l’avalin durant el ple d’aquest dimecres. El 13 de març serà la prova de foc per als pressupostos: si superen el debat a la totalitat, seguirà endavant la seva tramitació parlamentària i es podrien aprovar durant el ple del 9 a l’11 d’abril. Ara bé, si les esmenes a la totalitat sumen majoria absoluta (com la tindrien ara mateix), el projecte de pressupost decauria. En aquest sentit, les converses i negociacions entre l’executiu i els comuns s’han intensificat al llarg d’aquests darrers dies per trobar un desllorigador.

El grup de Jéssica Albiach posa com a condició que es freni el projecte del Hard Rock. Per la seva banda, el Govern assegura que, si ho fes, hi podria haver un risc indemnitzatori i, al mateix temps, defensa que no pot aturar una tramitació administrativa. El dimecres, durant la sessió de control, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar que si paralitzessin el projecte, perdria el suport del PSC als pressupostos i, per tant, tampoc es podrien aprovar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!