Breu picabaralla al Parlament. El diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, han entrat en retrets aquest dimecres durant la sessió de control al Govern a la cambra catalana. El motiu: l'acte que va tenir lloc la setmana passada a Brussel·les sobre la veritat dels atemptats terroristes del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. La polèmica va arrencar fa gairebé un mes, quan, amb el trencament del Govern i la sortida de Junts, ERC va recollir el comandament de la Conselleria d'Acció Exterior i va decidir cancel·lar aquesta conferència, ja que era la delegació de la Generalitat a la Unió Europea qui l'havia de convocar. "Els darrers canvis al Govern de la Generalitat han comportat també canvis en l'equip directiu d'aquesta Delegació del Govern. La nova direcció voldria que el primer acte públic de la nova etapa fos dedicat a una altra qüestió de la nostra agenda pública", informava l'executiu català.

La decisió va irritar Cuevillas, que havia de ser un dels oradors. "El nou Govern del deixar-ho estar no vol que parlem a Brussel·les dels atemptats del 17-A i el dret a saber la veritat", va sentenciar, afegint que l'espectacle era "lamentable i trist". Aviat, però, van agafar el relleu l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell de la República. Ambdues organitzacions van decidir ocupar el lloc de l'executiu i assegurar el manteniment de l'acte 'El dret a la veritat i atemptats terroristes: definint límits', que finalment va celebrar-se dijous passat, sense la participació del Govern, al Club de Premsa de Brussel·les. I amb uns interventors d'alt nivell: el vicepresident del Consell de la República, Toni Comín; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; i el catedràtic especialitzat en el dret a la veritat Nico Krisch van acompanyar Cuevillas a la capital belga.

"Polèmica simple i barata"

Aquest dimecres, l'advocat i diputat de Junts ha volgut recuperar aquesta qüestió al Parlament per interpel·lar la consellera d'Acció Exterior. I ho fa fet recordant els interrogants que han quedat al voltant dels atemptats del 17-A. "Per això era molt important l'acte que s'organitzava a Brussel·les, per posar de manifest aquests dubtes internacionalment i emfatitzar el dret a saber la veritat. Per què es va suspendre l'acte, consellera?", ha preguntat de forma planera.

Serret ha recollit la interpel·lació amb una resposta que ha anat tornant-se més enverinada a mesura que passaven els segons. "Les delegacions, igual que tota l'acció exterior del Govern, es regeixen pels criteris d'utilitat, rigor, credibilitat i reputació", ha reblat, afegint que la voluntat de l'executiu és estendre ponts. A continuació ha recordat que ella mateixa ja va pronunciar-se sobre la qüestió per definir-lo com un "tema molt delicat" que mereix "tot el respecte". I aleshores ha arribat l'atac. "Ja els vaig dir que no en volíem fer polèmica, que nosaltres no faríem polèmica, i creia que vostès havien agafat el guant. Però avui demostren que només volen fer polèmica simple i barata", ha llençat.

Cuevillas ha replicat amb enuig. "L'acte estava completament organitzat, cosa que vostè va negar en seu parlamentària", ha advertit. "O l'enganyen a vostè i hauria de cessar algú, o vostè no va dir la veritat i ens hauria de donar una disculpa. Tinc aquí tots els documents que ho acrediten". La seva reacció ha rebut els aplaudiments dels diputats de Junts, però el silenci de Serret, que no ha volgut ficar més cullerada.