L'acte 'El dret a la veritat i atemptats terroristes: definint límits' no mor. L'Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República han anunciat aquest divendres que agafaran el testimoni que abandona la Generalitat i s'encarregaran d'organitzar l'acció, que tindrà lloc el 17 de novembre a Brussel·les. "Quan el Govern falla per denunciar internacionalment els atemptats del 17-A i protegir el dret a saber la veritat, l'ANC hi és per defensar els interessos de la ciutadania", ha afirmat l'entitat independentista en un tuit. "Cal traslladar a Europa la lluita de les víctimes per saber la veritat".

L'anunci arriba només uns dies després que el diputat de Junts, Jaume Alonso-Cuevillas, advertís també a través de les xarxes socials que la nova Delegació del Govern davant la Unió Europea, pilotada ara per ERC des del trencament de l'executiu fa quatre setmanes, havia decidit cancel·lar l'acte que havia d'organitzar. "Els darrers canvis al Govern de la Generalitat han comportat també canvis en l'equip directiu d'aquesta Delegació del Govern. La nova direcció voldria que el primer acte públic de la nova etapa fos dedicat a una altra qüestió de la nostra agenda pública", informava l'executiu català en un correu a Cuevillas. "Lamentable i trist", sentenciava el diputat de Junts.

Finalment, la conferència tindrà lloc el 17 de novembre a les 18 hores al Press Club Brussels, amb la intenció d'aconseguir acollir un públic europeu i internacionalitzar així el cas. A l'acte hi intervindran el mateix Jaume Alonso-Cuevillas i Nico Krisch, que és professor de Dret Internacional al Geneva Graduate Institute. Erika Casajoana, exdelegada de la Generalitat a la Unió Europea fins fa només un parell de setmanes, quan va ser destituïda pel nou Govern, moderarà la conferència.

Els detalls que encara no se saben del 17-A

Cuevillas és també l'advocat de la família de Xavi Martínez, el nen de tres anys que va morir assassinat a la Rambla fa ara cinc anys. La seva és una de les veus que reclama esclarir els fets ocorreguts aquell 17 d'agost a la capital catalana, ja que avui encara queden moltes incògnites sense resoldre. Fa només unes setmanes es va saber que la Guàrdia Civil va intentar destruir proves de la investigació del 17-A, segons va avançar El Món. Concretament, l'institut armat va demanar permís a la secció tercera de l'Audiència Nacional per eliminar els indicis sobre el sumari dels atemptats a Barcelona i Cambrils l'any 2017. Un indici més que se suma a les declaracions de l'excomissari Villarejo sobre el CNI i l'origen dels atemptats amb aquell "Les vamos a dar un pequeño susto a los catalanes" que va revelar.