El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha criticat aquest dimarts en una atenció per la jornada de Sant Jordi a aquells qui "volen fer campanya" amb el cas Koldo davant les eleccions catalanes del proper 12 de maig. Unes hores després de la seva compareixença al Congrés dels Diputats a la comissió d'investigació sobre diversos contractes fets durant la pandèmia del coronavirus, Illa ha afirmat que va ser "el màxim de minuciós" que va ser "capaç" en les seves explicacions i que es va ajustar "com sempre a la veritat". En aquesta línia, però, i davant d'algun estira-i-arronsa que va protagonitzar amb Gabriel Rufián, el candidat del PSC al 12-M ha indicat que "cadascú té el seu estil de fer política", llançant un clar retret al republicà: "Jo no he fet mai campanya amb la pandèmia. M'he explicat, no he dit res que no hagi dit altres vegades i estic content de la gestió que vam fer en un moment complicat. Si en un moment com el que vam viure fa quatre anys no som capaços d'estar units i alguns volen fer política amb aquestes coses, tenen el dret a fer-ho, però no ho comparteixo ni ho faré".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

🔴 Sant Jordi 2024, DIRECTE | Signatures de llibres, parades, recomanacions i última hora de la Diada de Catalunya

De fet, l'exministre de Sanitat haurà de tornar a comparèixer aquest dimecres davant les Corts Generals, en aquest cas, a la comissió d'investigació que hi ha pel mateix cas al Senat. Preguntat per com hi farà front, Salvador Illa ha puntualitzat que ho fa "amb la mateixa forma que la de dilluns, amb tranquil·litat i serenor". "Tothom va veure el que va passar al Congrés i pot treure les seves conclusions", al·ludint, novament, a la confrontació que va protagonitzar amb ERC.

D'altra banda, preguntat per les enquestes que aquest dimarts consoliden els socialistes al capdavant de la cursa electoral, el dirigent ha al·ludit a una frase que de manera recurrent quan parla dels sondeigs: "Les enquestes són com el perfum, és bonic d'olorar, però perillós d'empassar". En aquesta línia, Illa ha defensat que es dedicarà a explicar el seu projecte polític al llarg de la campanya electoral i que serà a partir del 13 de maig quan "tenint en consideració el que hagin dit els ciutadans, s'articularà o es buscarà com articular un Govern que sigui sòlid i estable per posar fi a una dècada perduda".

 

El Sant Jordi 2024 de Salvador Illa

El candidat socialista ha protagonitzat l'atenció als mitjans de comunicació davant de la parada que el PSC té a la Rambla de Catalunya amb el carrer Diputació per la jornada de Sant Jordi. Illa, però, ha arrencat el Sant Jordi assistint a una missa a porta tancada que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat i, més tard, ha coincidit amb l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb qui ha passejat pel Passeig de Gràcia. Posteriorment, s'ha reunit amb la seva número dos, Alícia Romero, amb qui han arribat fins a la parada dels socialistes a la Rambla de Catalunya. Durant 20 minuts, Illa ha estat fent-se fotografies amb els qui li ho demanaven i també s'hi han apropat altres dirigents del partit, com Lluïsa Moret (la cap de campanya, viceprimera secretària del PSC i presidenta de la Diputació de Barcelona) i Núria Parlon (portaveu de la formació i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet).

Durant la passejada per les parades, Illa ha aprofitat per comprar sis llibres, amb la previsió d'adquirir-ne algun més al llarg de la jornada. Els títols que ha escollit són L'escola de l'ànima: de la forma d'educar a la manera de viure, de Josep Maria Esquirol; Peregrinos de la belleza, de María Belmonte; El murmullo del agua, de la mateixa autora; El silencio de la guerra, d'Antonio Monegal; Libre: El desafío de crecer en el fin de la historia, de Lea Ypi; o El "Réquiem" de Mozart, de Miguel Ángel Marín.

Protesta de treballadors de parcs i jardins de Barcelona

Poc després que Illa arribés a la parada del PSC (on també hi havia diversos llibres de Pedro Sánchez, José Luis Rodríguez Zapatero, el mateix Salvador Illa, Joan Esculles, Raimon Obiols, Henry Kissinger o Thomas Piketty), una desena de treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona, de la secció sindical de la CGT, s'han concentrat al davant per protestar contra els "canvis en les condicions laborals" que estan patint amb la sequera. Els qui s'han concentrat han proclamat que "el PSC retalla drets i fa polítiques de dretes" i han fet crits com "Collboni, rega tu" o "Illa, rega tu".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!