El dia que Pedro Sánchez ha convocat una compareixença sorpresa per parlar sobre els canvis al govern espanyol, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat per retreure unes dades que deixen en mal lloc l'economia espanyola, precisament des que Sánchez és el president. A través d'un missatge al seu compte de Twitter, Puigdemont ha parlat sobre les dades de l'últim informe de l'Institut d'Estudis Econòmics, que revela que l’estat espanyol és on s’ha registrat la pitjor variació del PIB entre 2019 i 2022. En aquest sentit, ha ironitzat afirmant que pensava que Sánchez sortiria a parlar d'aquest tema, ja que les dades s'han produït "durant el seu mandat. L'empobriment més gran de la Unió Europea. Es veu que no", ha lamentat.

Les dades de la taula que ha mostrat Puigdemont mostren que entre els anys 2019 i 2024, només haurà augmentat un 0,7%. Per tant, serà la xifra més baixa de l'OCDE. En la taula el servei d'estudis es veu com Espanya està en posicions vermelles, amb -2,3%, i es confirma com l'economia desenvolupada amb pitjor variació del PIB, i el país que més lluny es troba de la dada registrada el 2019, i molt lluny de la mitjana de la Unió Europea, xifrat en el 4,6%. 

Cinc anys de la detenció a Alemanya

El dissabte passat es va complir el cinquè aniversari de la detenció de Puigdemont a Alemanya poc després de travessar la frontera danesa al land d’Schleswig-Holstein. Procedent de Finlàndia, Puigdemont volia fer el trajecte en cotxe fins a Waterloo (Bèlgica), però va ser detingut dins d’Alemanya, en una gasolinera, i no al mateix pas fronterer. Arran de la detenció, el president a l’exili va estar reclòs al centre penitenciari de Neumünster durant dotze nits, fins que va quedar en llibertat el 6 d'abril. Aprofitant el cinquè aniversari, Puigdemont va voler recordar aquells fets publiquen unes imatges d'aquell mateix dia.

En una publicació al seu compte d'Instagram, l'eurodiputat feia públiques les fotografies del moment de la detenció, en les quals es veu com dos vehicles de la policia alemanya escorten el turisme amb el qual el president, acompanyat dels seus col·laboradors, tornava de fer una conferència a Finlàndia, quan li van donar l'alto a l'autopista. Els agents van interceptar Puigdemont poc abans de les dotze del migdia, quan el van aturar, el van conduir a una estació de servei i allà li van comunicar que estava detingut a causa d'una euroordre espanyola.  Puigdemont va compartir un recull d'imatges del viatge secret que va emprendre per carretera des de Finlàndia fins a Alemanya, lloc on el van arrestar per l'euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena. "Avui fa 5 anys em varen detenir a Alemanya quan anava cap a Bèlgica des de Finlàndia. Una operació calculada de l'Estat espanyol que els va sortir literalment a l'inrevés", va recordar. "La mateixa determinació guia els meus passos a l'exili per assolir un objectiu que mai no hauria de ser perseguit: l'autodeterminació democràtica d'un poble", assegurava.