El president de la Generalitat, Pere Aragonès, segueix amb la seva precampanya de cara a les eleccions catalanes del 12-M. En una entrevista aquest dimarts a Els Matins de TV3, Aragonès s'ha dirigit directament a Carles Puigdemont, i ha mostrat la seva desconfiança cap a Junts per Catalunya "fa deu mesos deien que negociar era trair el país i avui estan negociant. No sé què pensaran d'aquí a deu mesos". El president ha defensat la seva postura negociadora sempre, una cosa que segons ha detallat no ha fet Junts, i va ser un dels motius pels quals va provocar el trencament del Govern fa 1 any i mig. En aquest sentit, ha recordat que Junts ha afirmat en reiterades ocasions que "negociar amb el govern espanyol era abandonar l’1-0, trair el país", tot i que, ha apuntat que "quan han tingut una oportunitat per tenir un paper en aquesta negociació, s’hi ha apuntat. Ho celebro". 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Forçar un referèndum 

De cara a les eleccions del 12-M, Aragonès ha demanat obtenir els suports necessaris el 12-M, per forçar la Moncloa a negociar un referèndum acordat i pactat. "Convertirem els 'nos' del govern espanyol en 'sís', si tenim la força a Catalunya per fer-ho possible", ha dit. El president ha recordat que l'Estat també havia rebutjat en un principi tant la llei d'amnistia com el traspàs de Rodalies, dos escenaris que ara s'han encarrilat. Així mateix, Aragonès ha insistit que, si torna a ser investit president, voldrà defensar el referèndum conjuntament amb els partits que han apostat en algun moment pel dret a decidir (com el PSC), i els qui ho fan ara (Junts, CUP i comuns).

Cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

Pere Aragonès ha reiterat la seva voluntat per fer un debat a 3, entre PSC, ERC i Junts, a Perpinyà per poder comptar amb la participació de Puigdemont. "No crec que PP i Vox vulguin anar a Perpinyà, jo m’ofereixo a desplaçar-nos a la Catalunya Nord, que està a 1:30 hores. Si algú no vol venir, que no vingui". Salvador Illa ja ha tancat la porta a aquest debat a 3, davant d'aquesta negativa, Aragonès ha afirmat que també està disposat que sigui un cara a cara amb Puigdemont. Tanmateix, la postura de Carles Puigdemont és contrària. En una entrevista aquest dimarts a El món a RAC1, ha rebutjat aquesta proposta, igual que la del debat a 3. "Jo faria un debat a 3 per tractar temes del país, estaria disposat a fer-ho amb Feijóo i Pedro Sánchez". 

Sobre si la relació entre ERC i Junts és tan dolenta com sembla, Aragonès ha apuntat que la gran diferència entre les dues formacions, que era la negociació amb el govern espanyol, "ja s'ha resolt". Tanmateix, ha reconegut que en un context de campanya electoral no és el més favorable per treballar per construir les confiances "però després ho hem de poder fer, però també amb molta més gent". 

Defensa de l'amnistia al Senat

El candidat d'ERC al 12-M va assistir aquest dilluns a la comissió general de comunitats autònomes al Senat, una participació que ha estat criticada pels socialistes en considerar que havia anat a fer el joc al PP. Aragonès ha defensat la seva participació a la cambra alta, i ha afirmat "vaig anar al Senat a defensar l'amnistia, i si el PSOE vol criticar-ho, haver-hi anat. Si s'està negociant una cosa tan important com l'amnistia, el que no es pot fer és deixar la porteria buida". A més, ha afirmat que "hauria estat bé que algú del PSOE hagués anat a defensar l'amnistia". Preguntat sobre si ha "trolejat" el PP, el president ha assegurat que els populars volien "una passejada militar", però que van aconseguir entrar al debat "amb arguments sòlids, com la defensa de l'amnistia i del referèndum". "S’han de defensar els interessos de Catalunya sempre. Em sento còmode defensant els interessos de Catalunya. El que no podíem fer és deixar-li tot l’escenari al PP".