El president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha ofert aquest dissabte el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions del 12 de maig, Carles Puigdemont, fer un cara a cara si el candidat socialista, Salvador Illa, manté la negativa a fer un debat a tres fora del Principat. Durant l'acte d'ERC 'Guanya Catalunya' a Sitges amb l'alcaldessa Aurora Carbonell, Aragonès també ha tornat a oferir el debat a tres fora de l'Estat espanyol, ja que el president Puigdemont a hores d'ara no pot trepitjar terres jurídicament espanyoles. 

"Que ningú tingui por de debatre amb ERC", ha dit, perquè veu necessari que els electors escoltin un debat sobre idees i comparin, i ha afegit que ell mateix sí que té propostes, mentre que veu a Illa i a Puigdemont obsessionats amb objectius diferents del de Catalunya. "Uns estan obsessionats en aquestes eleccions amb no molestar a la Moncloa i els altres estan obsessionats només amb un objectiu personal", ha dit en al·lusió implícita a Illa i a Puigdemont. Sobre Puigdemont, ha afegit que li veu obsessionat "amb un retorn personal, que pot ser legítim, però això no dona resposta a les necessitats del país".

Treu pit del seu Govern

Per això, creu que ells dos "no volen parlar" de projectes concrets per a Catalunya, ja que "estan molt més còmodes, o bé no parlant per no molestar la Moncloa, o només parlant d'ells mateixos". Aragonès ha insistit que ell sí que té projectes concrets i ha defensat que li avala haver complert tres compromisos que va fixar en el seu discurs d'investidura: "Perquè complim la nostra paraula". Ha recordat que el primer compromís va ser recuperar els serveis públics afectats per la Covid, i que avui Catalunya té més sanitaris, personal de cures a persones treballant i docents "que mai".

El segon compromís era reconstruir l'economia catalana després de la pandèmia, per la qual cosa ha defensat que avui Catalunya té l'atur més baix en 16 anys, 3.700.000 catalans treballant, les inversions industrials més importants dels últims 20 anys i les inversions científiques privades més importants de la seva història. I ha recordat també la seva tercera promesa: "Em vaig comprometre a treballar per a acabar amb la repressió i per a obrir una etapa nova" per a debatre sobre la sobirania catalana. "Hem alliberat els presos polítics. Això no va passar per un canvi d'opinió de Pedro Sánchez", sinó per la constància d'ERC, ha dit, i ha recordat que a més es va acabar amb el delicte de sedició i s'ha aconseguit la llei d'amnistia.

Insisteix en el referèndum i el finançament singular

"I ara diuen que 'no' al referèndum, però a tot l'aconseguit ja es va dir que no" i s'ha anat aconseguint igualment, ha afegit. "És un 'no' que s'esvairà amb el temps gràcies a la nostra constància. I amb el nostre esforç aconseguirem també el referèndum", ha augurat. No obstant això, ha promès no oblidar "la màxima cura" pels serveis públics, els autònoms, els treballadors, les pimes i les científiques que volen emprendre.

Per això precisament, ha dit que Catalunya mereix també el finançament singular que ell planteja, de manera que els impostos dels catalans vagin als seus serveis, però ha lamentat que "alguns no volen parlar" d'això, en nova al·lusió als seus contrincants.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!