El troleig s'ha instaurat en plena precampanya electoral. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha disparat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per haver assistit al debat sobre l'amnistia que celebra aquest dilluns el Senat amb sis presidents autonòmics del Partit Popular. A parer del candidat socialista, "ningú entén" que el republicà hagi anat a un debat que el resultat d'aquest serà "zero". Per a Illa, "l'amnistia està descomptada a Catalunya i es normalitza institucionalment el que ja és normal aquí". Segons el cap de llista del PSC a les eleccions del 12 de maig, el fons d'aquest debat és que "el PP vol posar el Senat en campanya": "Els populars volen trolejar Catalunya i el senyor candidat Aragonès vol trolejar el PP, és a dir, fan més gran aquesta 'trola', aquesta mentida".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Davant el fet que Aragonès hagi donat per fet que hi haurà un referèndum d'autodeterminació, Salvador Illa ha reiterat que "tot allò que sigui divisiu, com ho és aquesta proposta, no comptarà" ni amb el seu suport ni amb el del PSC: "L'amnistia és diferent perquè ajuda a tancar ferides, és l'expressió d'una democràcia forta i sòlida que, amb generositat, dona continuïtat i és coherent amb mesures anteriors com els indults o la modificació del Codi Penal per girar full d'una etapa molt desafortunada".

Un Govern per liderar una "tercera transformació social" i que aconsegueixi un finançament "just"

En una atenció als mitjans prèvia a una reunió amb UGT Catalunya, el candidat del PSC ha defensat que cal un nou Govern que es proposa liderar per "encetar una tercera transformació social a Catalunya": "La primera, amb Jordi Pujol, va consistir en el desplegament de l'autogovern i de l'àmbit municipal; la segona, amb Pasqual Maragall i José Montilla, va ser l'expansió dels drets socials; i la tercera ha de servir per posar els serveis públics com a primera prioritat després d'una dècada perduda i amb discussions molt allunyades dels problemes reals dels ciutadans". Des de la perspectiva del socialista, cal "tocar de peus a terra": "Després dels governs d'ERC i Junts, no estem preparats per fer front a la sequera, estem a la cua en energies renovables, educació i no hi ha hagut capacitat per posar al dia les nostres infraestructures".

D'altra banda, Illa s'ha regirat contra les crítiques al fet que el govern espanyol tanqui la porta a un finançament singular de Catalunya: "Amb els governs d'ERC i Junts, no hi ha hagut cap avenç en finançament. La credibilitat de qui parla en nom de formacions polítiques que durant 10 anys han tingut responsabilitats en les finances de Catalunya i no han aconseguit cap acord és molt baixa. Si soc president de la Generalitat, resoldré el finançament i Catalunya tindrà un finançament just". Pel que fa als debats electorals, el primer secretari dels socialistes catalans ha insistit que només participaran en aquells que es facin a Catalunya, que hi vagin els candidats amb representació parlamentària i que tinguin difusió als mitjans de comunicació. I en relació amb futurs acords postelectorals, Illa ha defensat que ell aspira a un "pacte amb la ciutadania" i que no tanca la porta a ningú, amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!