L'anunci d'un enviat especial del Govern a Irlanda ha tornat a aixecar polseguera entre l'executiu i Junts per Catalunya. L'exconsellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha "celebrat" a través de Twitter "la consolidació d'aquesta figura", mentre que l'actual titular, Meritxell Serret, havia explicat aquest dijous a Irlanda que creava aquesta figura en aquest país i que "regularan i desplegaran" el rol d'enviat especial per "reforçar la xarxa de delegacions a l'exterior". Alsina sosté que aquesta figura va ser "presentada" al pla Més Catalunya al Món el març de 2022 i que va ser aleshores quan ells van crear "un enviat especial a Polònia coincidint amb l'inici de la guerra a Ucraïna". En aquest sentit, l'exconsellera afirma que "dir que és una figura nova és no conèixer la casa".

TUIT victòria alsina irlanda 1
Victòria Alsina reacciona a l'anunci de l'enviat a Irlanda.

Victòria Alsina afegeix en la seva reacció a Twitter que "depenent de la delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda, també s'havia previst un enviat especial a Escòcia", tot i que ha matisat que "avui dia no s'ha creat". L'exresponsable d'Acció Exterior ha apuntat, també, que preveien una oficina a Irlanda, "que finalment s'ha rebaixat a aquest càrrec unipersonal", en referència a la figura de l'enviat especial.

TUIT victòria alsina irlanda 2
Segona piulada de Victòria Alsina sobre l'enviat a Irlanda.

Un enviat per "teixir aliances i enfortir relacions"

Aquest dijous i divendres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha viatjat a Irlanda acompanyat de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior. El dijous al vespre, Serret va anunciar que el Govern "té com a objectiu avançar" en l'acció exterior i, entre els passos que preveu, hi hauria l'obertura d'una delegació a Irlanda. Per aproximar-se a aquesta finalitat, la consellera comunicava que creaven un enviat especial a Irlanda per "teixir aliances i enfortir relacions". Meritxell Serret defensava l'impuls d'aquesta figura per contribuir a "la flexibilitat, l'agilitat i l'eficiència de l'acció exterior" i descartava que fos una concessió de l'executiu al PSC pels pressupostos, donat que encara no hi ha un termini previst per obrir la representació a Irlanda. "La vocació és que, a partir de les bones relacions i sinergies creades per l'enviat, en el futur s'obri aquí una delegació perquè creiem que té sentit després del Brexit", afegia.

És precisament l'anunci de la creació de l'enviat especial el que ha causat aquesta crítica de la seva antecessora en el càrrec, Victòria Alsina, que ha volgut recordar que el pla Més Catalunya al Món del març de 2022 contemplava aquesta figura. De fet, el document deia: "Dins de l'estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions del Govern a l'exterior per al 2022, es crea una nova figura: la de l'enviat/da especial. Aquesta figura estarà vinculada a una delegació i tindrà un mandat geogràfic específic, que pot desplegar des de la seu de la delegació, des d'una oficina o sense seu física. A diferència de l'oficina, el destacament d'un/a enviat/da especial respon a la voluntat de dur a terme una missió concreta i de durada flexible en el temps. Es tracta d'una figura seleccionada mitjançant concurs públic i que el departament d'Acció Exterior i Govern Obert crearà de manera autònoma". Les dues que s'havien de desplegar durant el 2022 eren l'enviat a Polònia i a Escòcia. Va quedar pendent el d'Escòcia i, ara, aquest febrer de 2023, l'executiu ha anunciat un enviat a Irlanda.