L'editorial Comanegra publica el proper 23 de març el tercer títol de la sèrie il·lustrada 'On és l'Estel·la?', aquest cop dedicat a fer un repàs a la Història en clau catalana. Després d'assistir a les protestes pel dret a decidir i d'haver repassat les festes i tradicions catalanes, l'Estel·la agafa la màquina del temps i visita la Catalunya prehistòrica, la modernista, la republicana i la dels jocs olímpics, entre altres, com sempre en clau d'humor. El retorn del personatge arriba quan fa un any de l'arxivament de les denúncies de diversos sindicats policials contra el primer volum per injúries a la policia espanyola. L'Estel·la té un nou il·lustrador, Xevidom (Xevi Domínguez), que agafa el relleu de Toni Galmés, creador del personatge.

En aquest tercer títol de la sèrie -'On és l’Estel·la? Història de Catalunya'-, els lectors acompanyen la protagonista a través de diferents episodis històrics per jugar a trobar-ho tot. L'altra novetat és l'estrena de l'il·lustrador Xevidom, en el lloc de Toni Galmés. Galmés és l'autor dels dos primers volums de la sèrie i també del puzle del diari de confinament de l'Estel·la (2020). Galmés i l'editorial espanyola contra el primer volum, 'On és l'Estel·la?', que retratava en clau irònica els fets de l'1 d'octubre i la tardor del 2017. Els sindicats van denunciar que s'injuriava el cos amb les seves aparicions il·lustrades i en un context satíric.

Causes arxivades

La causa contra l'il·lustrador d''On és l'Estel·la?', Toni Galmés, per injúries va quedar arxivada l'abril de 2021. Quatre sindicats de la policia espanyola van presentar una denúncia contra l'il·lustrador arran del llibre publicat per Comanegra. L'artista va declarar al jutjat número 12 de Palma de Mallorca per aquest procés i a Barcelona van declarar Joan Sala i Jordi Puig, de Comanegra, com a testimonis en aquest judici. En un comunicat, l'editorial va celebrar l'arxivament i ja va anunciar que hi hauria més Estel·la. L'editorial va destacar que estaven molt contents pel seu autor, primerament, que "ha patit una pressió enorme durant tot aquest temps". També es van mostrar orgullosos que es desestimessin per segona vegada les denúncies de la policia espanyola contra el seu llibre, que durant "tot aquest temps han defensat fermament sense concedir cap marge de raó a les acusacions que se’n feien".

La primera causa

Aquesta no era l'única causa que es va presentar contra el llibre. El sindicat unificat de la policia espanyola, Jupol, va materialitzar una querella per injúries, calúmnies i incitació a l'odi contra Comanegra, l’autor i el govern. Els van citar a l’Acte de Conciliació, previ al judici, el dia 25 de setembre del 2019 al Jutjat número 15 de Palma de Mallorca, en què els exigien la retirada del llibre i demanar disculpes públiques. Però quinze minuts abans que comencés es va suspendre l’acte. Des de Comanegra van presentar un recurs al·legant que, si volien denunciar l’editorial, calia que ho fessin en un jutjat de Barcelona, ja que la seva seu fiscal és a la capital catalana. El recurs va ser acceptat i el jutjat 15 va arxivar el procediment.