La festa ha estat privada, a la war room de la planta superior i sense militància. La plana major dels socialistes catalans ha arrencat la nit amb la prudència d'un partit que ve de molts anys de penúries i escarments. Al llarg de la setmana de campanya, l'angoixa era palpable, per la incertesa generalitzada de l'escenari electoral, amb les conseqüències de la sentència encara palpables. Finalment, però, les enquestes s'han confirmat i el PSC s'ha consolidat com la primera força no independentista a Catalunya.  

El resultat ha estat calcat al de l'abril passat, 12 escons. Aquesta vegada, però, retallant distància amb el partit guanyador, Esquerra Republicana, que només ha obtingut un diputat i uns quants milers de vots més. En relació amb el 28-A han perdut un 2% d'electors, exactament el mateix percentatge que els republicans, per bé que la distància en vots entre tots dos augmenta de 57.000 a 75.000. A més, tot i que al llarg de la nit ha estat en risc, finalment han aconseguit conservar la victòria a la província de Barcelona.

La satisfacció a la seu del PSC s'explica per dos factors principals, l'un de portes endins, l'altre amb l'ull posat a les eleccions al Parlament. 

Un ull posat a les catalanes

En clau interna suposa una demostració de força davant del PSOE, i és que mentre a escala estatal els socialistes punxen —tot i guanyar les eleccions— a Catalunya aconsegueixen aguantar el tipus. I en clau catalana, l'enfonsament de Ciutadans aquest 10-N catapulta els de Miquel Iceta com el partit de referència entre els no independentistes. De fet, els socialistes han aconseguit més escons només a Catalunya —12—, que Albert Rivera i companyia arreu d'Espanya —10. 

Aquesta lectura és determinant, ja que fa uns mesos que el PSC ha dissenyat un full de ruta encaminat a reconquerir la Generalitat de Catalunya. De fet, la campanya s'ha dissenyat per aprofitar l'aparador per vendre Miquel Iceta com el presidenciable per a les eleccions catalanes. Ara se senten més forts per reclamar amb més força al president Torra que posi les urnes. 

El PSC ha afrontat la campanya electoral amb un hàndicap important, l'absència de la seva candidata Meritxell Batet, que per prescripció mèdica ha hagut de guardar repòs. La també presidenta del Congrés s'ha desplaçat fins a la seu del PSC aquesta nit, però no serà l'encarregada de fer les valoracions corresponents, perquè encara està dèbil. Tenint en compte les circumstàncies, els socialistes es donen per més que satisfets.