L'última vegada que el PSC va guanyar unes eleccions generals a Catalunya va ser l'any 2008, amb Carme Chacón com a cap de llista. Aquells van ser els millors resultats de la història dels socialistes catalans, que ara veuen com els sondejos els apropen a la primera posició, frec a frec amb Esquerra Republicana. Després d'una dècada de travessia del desert, els de Miquel Iceta s'autoimposen prudència. 

La compareixença del seu secretari d'organització n'ha estat la viva imatge. Salvador Illa ha sortit pocs minuts després de les vuit del vespre, l'hora que han tancat els col·legis electorals, per valorar el sondeig fet públic en aquell moment. La intervenció ha estat breu i s'ha limitat a valorar els resultats arreu d'Espanya. "D’acord amb tots els sondejos, els socialistes tornarem a guanyar les eleccions", ha afirmat Illa, que no ha volgut entrar en detall dels pronòstics per a Catalunya.

Assoleixin o no la primera posició, si es confirmessin els resultats dels sondejos, això ja seria de per si una bona notícia. D'una banda perquè el PSC mantindria o milloraria els resultats de les últimes eleccions, que és just el contrari del que passa amb el PSOE. Per tant, podria llegir-se com una demostració de força davant de Ferraz. 

Però encara hi ha un altre factor important a tenir en compte pel qual els auguris d'aquesta nit fan somriure els socialsites catalans. Es tracta de l'enfonsament de Ciutadans. Que el tàndem Rivera-Arrimadas s'escalabri deixa el PSC com la primera força no independentista a Catalunya. Un detall gens menor tenint en compte que Iceta i companyia tenen la mirada posada des de fa setmanes en les properes eleccions al Parlament.