Després de deixar enrere el confinament comarcal, una possible decisió immediata és allargar l'obertura de bars i restaurants més enllà de les cinc de la tarda. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va en la línia de fer-ho efectiu de forma progressiva i començar amb les terrasses. Però des del Gremi de la Restauració exigeixen més canvis de forma immediata. Així doncs, no és partidari que els sopars "se serveixin únicament a l'exterior perquè a aquestes alçades, això va de salvar tota la restauració, també la que no té terrassa", ha declarat el seu director, Roger Pallarols.

A més, el sector també demana modificar el toc de queda per allargar l’obertura fins a les 23 hores i guanyar una hora més quan decaigui l’estat d’alarma. Aquests detalls s'acabaran de concretar amb l'evolució de les dades de la Covid-19 i en una reunió telemàtica de Pallarols dimecres que ve, juntament amb els departaments de Salut, Interior i Empresa. Pallarols és contundent: "Ja n’hi ha prou, d’anuncis i d’especulacions; el que necessitem són decisions”. Des del Gremi demanen ser escoltats "`per no seguir excloent els establiments que, per la seva ubicació, no poden disposar de taules a l’exterior”. 

Pallarols també lamenta que les paraules del conseller Sàmper generen una profunda desconfiança després que altres membres del Govern i departaments, Meritxell Budó i Josep Maria Argimon, hagin fet anuncis similars: “La credibilitat del Govern, en relació al nostre sector, està trencada. Recordem que el conseller Sàmper va ser un dels principals avaladors del confinament per vegueries. Estava sobre la taula del Procicat, deia, i aquest va optar per mantenir el confinament comarcal”.

El Gremi recorda que "des d’avui, Catalunya és l’única comunitat que no permet servir sopars" i també el recolzament que tenen des de l’Ajuntament de Barcelona, a través del tinent d’alcaldia Albert Batlle. "La Generalitat s’ha quedat sola”, sentencia Pallarols. “Durant el cap de setmana s’han tornat a repetir les botellades a Gràcia, les festes a la platja, etc. Tancar la restauració a les 17 hores no frena la socialització: únicament agreuja el drama de la restauració”. Si els canvis no són immediats, des del Gremi avisen que es pot acabar perdent un terç de l'oferta només a Barcelona. I ho confronten amb el model d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid: "El pla d'Ayuso s'ha demostrat molt més eficient i una prioritat. Aquí sembla que hàgim estat la germana lletja i el sector no entén aquest càstig de manera permanent".

Fotografia de portada: dos cambrers del restaurant Cal Ros de Girona