Les reaccions a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de limitar el toc de queda a 19 municipis no s'han fet esperar. La restauració i l'oci nocturn han celebrat aquest acord adoptat per l'alt tribunal català i consideren que això hauria d'obrir la porta a aixecar algunes restriccions, especialment les horàries.

En un context en què el TSJC ha donat un toc d'atenció al Govern per plantejar que el nou criteri d'aplicació del toc de queda passés a ser de 250 casos per cada 100.000 habitants a una IA dels darrers set dies de 125 als municipis de més de 5.000 habitants (mesura que la justícia ha rebutjat), el Gremi de Restauració de Barcelona i la patronal de l'oci nocturn Fecasarm creuen que tant la limitació de drets com les restriccions a determinades activitats econòmiques "no es poden normalitzar".

El que concretament ha dit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que el confinament nocturn o toc de queda no pot considerar-se com una mesura que s'empari en motius de seguretat i ordre públic. De fet, entenen que aquest nou plantejament que havia decidit el Govern a través del Procicat no es justificava tant en raons sanitàries, que són per les que sí que donen llum verda al toc de queda.

La restauració demana obrir fins a les dues de la matinada

Actualment, la restauració només pot obrir fins a dos quarts d'una de la matinada, però demanen ampliar aquestes franges horàries permeses d'obertura dels locals fins a les dues de la matinada. Tanmateix, creuen que ha de ser el Govern qui autoritzi la mesura i que l'executiu "no hauria d'esperar que torni a ser el TSJC qui ampliï els horaris". L'associació indica que les actuals restriccions horàries "desincentiven el consum durant les nits, que s'acostuma a fer més tard durant el període d'estiu".

Apunten des del gremi, també, que "la manca d'opcions de lleure legals i controlades fan que es multipliquin els 'botellons' i les festes en domicilis particulars". Davant d'aquesta situació, asseveren que "la resposta a l'incivisme no pot ser enquistar-nos en el toc de queda".

Fecasarm proposa obrir fins a les 3.30 hores

La patronal de l'oci nocturn Fecasarm s'ha sumat a la petició d'ampliar horaris. Específicament, demanen que, en el cas del seu sector, els locals a l'aire lliure puguin obrir fins a les 3.30 hores, amb mitja hora per desallotjar recintes. Defensen des de l'entitat que aquests locals legals "són l'única alternativa als 'botellons' i festes il·legals". Paral·lelament, adverteixen que en un màxim de 15 dies s'hauria de tenir llest el protocol per reobrir els espais interiors tancats amb seguretat.

Com ja han subratllat des de fa setmanes, el requisit d'accés als locals que Fecasarm proposa incloure en aquest protocol és haver donat negatiu en un test recent de diagnòstic de covid, tenir la pauta completa de la vacuna o bé haver passat el virus en els darrers sis mesos.

Específicament, i segons recull l'ACN, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha declarat que "després de la resolució del TSJC exigim a la Generalitat, encara amb més contundència, una rectificació immediata pel que fa als horaris d'activitats recreatives musicals i restriccions a aquestes, atès que si no ho fa, la situació serà encara més insostenible que mai".

 

Imatge principal: Dues persones sopen a la terrassa d'un restaurant. ACN.