Des de la magistratura no es demorarà la situació de privació de llibertat dels presos polítics. La intenció és que sigui de forma immediata, segons informen fonts del Tribunal Suprem a ElNacional.cat. En aquest sentit, aquestes fonts assenyalen que "quan hi hagi una confirmació oficial, el Suprem acordarà les ordres per a les excarceracions". Encara no saben si aquesta oficialització la tindran amb el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) o si el govern espanyol se'ls dirigirà abans per comunicar oficialment la mesura de gràcia. Tan bon punt tinguin aquesta confirmació, reunió per liquidar les penes. Si ho confirmen abans de la publicació al BOE, doncs abans.

El mateix Pedro Sánchez anunciarà la decisió al llarg d'aquest matí després del Consell de Ministres, en una declaració institucional des de La Moncloa. Seran nou indults parcials, com estava previst, per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn. Els decrets eliminen les penes de presó tant pel delicte de sedició com pel de malversació, però mantenen les inhabilitacions. La mesura de gràcia afecta només els nou presos polítics, però no els dirigents a l'exili, que no han estat enjudiciats i per tant no han estat condemnats judicialment. Els indults també seran "reversibles" si es "reincideix" en un període que va dels tres als cinc anys.

Es tracta de nou expedients individualitzats, cadascun amb els seus arguments, però per sobre de tot el govern espanyol subratlla la "utilitat pública" que comporta, un dels arguments que la legislació posa damunt la taula per concedir la mesura de gràcia.

I ara es podrien revocar? Tal com ja ha anunciat l'extrema dreta, s'espera ara un recurs contra els indults per part de Vox, que va ser part en el judici del procés. No obstant això, molts juristes qüestionen que puguin prosperar per la manca de legitimitat de la formació de Santiago Abascal. En canvi, per a l'independentisme és una mesura que es queda curta i insisteix en l'amnistia.

Des del Liceu

Aquest dilluns, des del Gran Teatre del Liceu, a la Rambla de Barcelona, Pedro Sánchez va oficialitzar-ho en un acte amb tres-cents convidats de la "societat civil catalana", sobretot del món empresarial i de l'òrbita socialista i dels comuns. "Algú ha de fer el primer pas. Demà podem canviar la vida de nou persones i esperem que comencem a canviar la història", va defensar el president del govern espanyol des de l'escenari. "Traiem nou presos, però sumem milions de persones a la convivència", insistia.