El mateix Pedro Sánchez ha comparegut per a donar compte de l'aprovació dels nou indults als presos polítics per part del Consell de Ministres. Això sí, ho ha fet en una declaració institucional sense preguntes des de La Moncloa, que ha durat poc més cinc minuts. Durant aquesta intervenció, el president espanyol ha justificat que no qüestiona la sentència del Tribunal Suprem, però que existeixen "raons d'utilitat pública". Ha dit que és la millor decisió "pels espanyols, per tots els catalans i pel conjunt de la societat". Ara ha assegurat, toca fer "política", ara toca "passar pàgina".

Així, des de les escales de La Moncloa ha justificat que "el govern espanyol no posa en qüestió la sentència del Tribunal Suprem", però que, després de "sospesar les raons a favor i en contra", han arribat a la conclusió que "existeixen raons d'utilitat públic". En aquest punt, ha descrit com seran els indults. En primer lloc, parcials, eliminant les penes de presó pendents de complir pels delictes de sedició i malversació, però mantenint intactes les inhabilitacions. En segon lloc, "condicionats que no es cometi cap delicte greu en un termini determinat", que va dels tres als sis anys.

 

"Hi ha raons que motiven aquesta mesura, que tenen a veure amb la necessitat de restablir la convivència i la concòrdia a la societat catalana i espanyola", ha defensat el president del govern espanyol, que ha insistit que "és la millor decisió per a Catalunya i Espanya". Ha defensat una Catalunya "europea, plural i pròspera" i amb un "alt grau d'autogovern", però dins d'Espanya. "Aquest és el nord que guia el nostre camí, i hi ha camí", ha assegurat el dirigent socialista. S'ha dirigit tant als independentistes que són "solidaris amb qui estan presos" però també a aquells que hi estan en contra però creuen que "ja han complert prou càstig".  

En la mateixa línia, Pedro Sánchez ha subratllat que l'indult "no exigeix que hagin de canviar les seves idees" perquè mai no ho han esperat. "Van ser sancionats no per les seves idees, sinó pels seus actes. Totes les idees es poden defensar en el marc de la legalitat", ha reblat. I en aquesta via continuaran treballant, per "obrir un nou temps de diàleg, d'estendre ponts de concòrdia i diàleg". Ha defensat que "val la pena intentar-ho" per les generacions futures.

"La democràcia espanyola demostra avui la seva grandesa. Ara és el moment de la política, de passar pàgina i tornar a la via que mai s'hauria d'haver abandonat", ha conclòs el president espanyol. 

El Suprem serà diligent

Des de la magistratura no es demorarà la situació de privació de llibertat dels presos polítics. La intenció és que sigui de forma immediata, segons informen fonts del Tribunal Suprem a ElNacional.cat. En aquest sentit, aquestes fonts assenyalen que "quan hi hagi una confirmació oficial el Suprem acordarà les ordres per a les excarceracions". Encara no saben si aquesta oficialització la tindran amb el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) o si el govern espanyol se'ls dirigirà abans per a comunicar oficialment la mesura de gràcia. Tan bon punt tinguin aquesta confirmació, reunió per a liquidar les penes. Si ho confirmen abans de la publicació al BOE, doncs abans.