Mitjans internacionals de primera línia s'han fet ressò de les nou detencions d'aquest matí en una operació de la Guàrdia Civil contra l'independentisme. La ràtzia dels Serveis d'Informació de la Guàrdia Civil l'ha ordenat el jutjat central número 6 de l'Audiència Nacional i ha acabat amb nou detinguts, acusats de terrorisme i rebel·lió.

El britànic Financial Times parla de l'operació com una "mesura abans de la controvertida sentència del proper mes". "Les tensions sobre Catalunya han disminuït en part des del referèndum d'independència de fa dos anys [...] però es preveu que el veredicte del cas torni a augmentar la temperatura", expliquen.

"Els grups dels quals es diu que planificaven actes violents són més radicals que els polítics separatistes que lideren el govern de Catalunya o els que estan en judici", apunta el mitjà, que també es fa ressò de la "resposta indignada" del president Quim Torra a les detencions.

La BBC relaciona les detencions amb la "planificació d’una sèrie d’atacs violents coincidint amb l’aniversari del referèndum d'independència". En la línia d'alguns mitjans espanyols, aquesta capçalera identifica els detinguts com a membres d'uns "Equips Tècnics de Resposta", "considerats com el braç més militant dels Comitès de Defensa de la República (CDR)". Tot i això, aclareixen que "no se sap que hagi planejat o dut a terme atacs violents abans".

The Guardian parla de vincles entre els detinguts amb "una xarxa que crida a la desobediència civil", en referència als CDR. Concretament, els relacionen amb equips que "han bloquejat anteriorment vies principals i línies ferroviàries, però la seva tàctica principal fins ara ha estat la resistència passiva més que la confrontació directa".

Les principals agències que proporcionen notícies a mitjans d'arreu del món també han publicat la informació. Reuters es fa ressò de la nota publicada per la Guàrdia Civil i recorda que el moviment independentista "ha estat un repte important per Espanya des de fa anys, desencadenant la seva major crisi política en dècades amb una declaració d’independència de curta durada el 2017".

La revista alemanya d'informació general Der Spiegel informa sobre les detencions i cita La Vanguardia i El País, "que remeten a fonts anònimes". La revista remarca que l'independentisme no ha estat mai violent i que els CDR "actúen de manera contundent però pacífica". Afegeix: "els independentistes catalans sempre han protestat d'una manera decididament pacífica. Consideren que només així podrán convèncer dels seus objectius a la majoria dels catalans".

L'agència Associated Press explica que, en el cas que es confirmessin les sospites de terrorisme de la Guàrdia Civil, "suposaria un fort cop per al moviment independentista de Catalunya, que està orgullós de la seva aclaparadora naturalesa pacífica des que va començar a agafar impuls el 2011". La informació d'AP ha estat difosa també per l'americana ABCnews i el Miami Herald, entre d'altres.

Mitjans belgues com la cadena de ràdio i televisió pública RTBF o el grup mediàtic L'Avenirtambé han recollit la notícia, així com l'independent EUobserver o el diari de la Catalunya Nord L'Indépendant.