Els equips jurídics de Vox, Ciutadans i PP segueixen acumulant tasques. Com era d'esperar, els tres partits de la dreta han anunciat aquest dimarts que han activat la maquinària per aturar el decret del català aprovat aquest mateix dilluns en el Consell Executiu extraordinari. Aquest matí el conseller d'Educació ha fet arribar instruccions a les escoles per l'aplicació d'aquest decret, i poc després els partits de la dreta han sortit a la palestra per anunciar querelles contra el Govern i en concret, contra Cambray.

En roda de premsa des del Parlament el portaveu dels ultres Joan Garriga ha explicat que la seva formació ha decidit dur a terme tres passes per aturar aquest decret. La primera, al Congrés dels Diputats, demanant la suspensió de l'autonomia amb l'aplicació de l'article 155. En segon lloc, un cop el decret del Govern sigui aprovat al Parlament, el portaran al Tribunal Constitucional. Finalment, els equips jurídics treballen també una querella "contra els membres del Govern",  que no s'ha redactat encara i que no saben si serà només contra Cambray o contra més membres de l'executiu, inclòs el president Pere Aragonès. Quins motius al·legarà Vox a l'hora de portar el decret al TC? Exposaran que la norma no reconeix el castellà com a llengua vehicular, que el català compta amb un estatus superior, i que el català i el castellà no es tracten "de manera equiparada". "Davant d'un nou acte de rebel·lia, exigim la suspensió de l'autonomia per garantir drets i llibertats", ha dit Gallego, que ha defensat un objectiu clar: garantir que a tot el territori "nacional" es pugui estudiar en castellà.

 

Qui sí té la querella casi acabada és Ciutadans, i anirà dirigida contra el conseller d'Educació i altres responsables del departament. Segons ha explicat el portaveu Nacho Martín Blanco, la motivació de la querella és per investigar si hi ha responsables penals a l'hora d'evitar la sentència del 25%. "Presentarem la denúncia per aportar claredat sobre la manifesta voluntat del Govern d'incomplir la sentència del 25%, i el seu responsable màxim és Cambray, però també la secretària de Política Lingüística i altres persones", ha explicat. Ahir mateix el grup taronja ja va anunciar que portaria el decret al Consell de Garanties Estatutàries​, però no ho podrà fer sense el suport d'un altre grup, fet que no es dona a hores d'ara.

 

I finalment també en roda de premsa ha sortit la portaveu del PP, Lorena Roldán. Els populars de moment no es querellaran contra cap membre del Govern, però igual que farà Vox, han assegurat que portaran al Tribunal Constitucional el decret un cop sigui aprovat a la cambra catalana: "El Govern ha anunciat una prevaricació, ha decretat una desobediència", ha carregat Roldán, que ha assegurat que ha alertat que "l'amenaça del separatisme s'està complint".