Al Consell de Garanties se li gira feina, tot i que ja està acostumat a emetre dictàmens a petició de Ciutadans. Poques hores després que el Govern hagi aprovat el decret sobre el català, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha anunciat que el portaran al Consell de Garanties Estatutàries, perquè considera que aquest decret és una nova "estratagema per saltar-se la sentència del 25% del castellà" que imposa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: "No ho permetrem i novament farem ús dels recursos legals i pertinents i portarem aquest decret, igual que la llei, al CGE, perquè no podem permetre que el Govern segueixi trepitjant els drets de tots els catalans contravenint, a més, l'estat de dret i les sentències", ha dit en un vídeo que ha compartit a través del seu perfil de Twitter.

 

Carrizosa ha insistit que el castellà també ha de ser llengua vehicular a les escoles juntament amb el català, i ha recordat que en compliment de la sentència, toca que una assignatura troncal sigui en castellà. És per això que ha exigit a la Generalitat que no faci "més trampes", i ha avisat que mentre no hi hagi una assignatura troncal a totes les escoles, el Govern estarà incomplint la sentència i per tant desobeint, fet que ha amenaçat de portar als tribunals si així passa.

Ciutadans vol fer doncs el mateix que ha fet amb la llei sobre el català al Parlament, que ara mateix es troba paralitzada fins que es pugui aprovar en ple. Juntament amb Vox i amb el suport del PP, el partit taronja va registrar dijous passat la petició de dictamen del Consell de Garanties sobre aquesta llei. Un cop la Mesa la va admetre a tràmit, ara el CGE té 7 dies hàbils com a màxim per dictaminar sobre si la norma s'adequa a la Constitució i a l'Estatut. A l'espera del dictamen, queda paralitzada l'aprovació de la llei del català, prevista per aquest passat divendres al ple, i la sessió es reprendrà quan s'emeti el dictamen. 

Tot plegat són mecanismes de la dreta per poder aturar les lleis sobre el català al Parlament, i forçar així que l'executiu tingui menys mecanismes per defensar-se de la imposició dels tribunals. Però quina és la proposta de Ciutadans en matèria de llengua? El partit taronja proposa un sistema trilingüe que doni la mateixa presència al català, el castellà i l'anglès: un 25%. Així, la proposta de Ciutadans fixa per llei una quarta part de totes les classes en cada una d'aquestes llengües, mentre que el 25% restant quedaria "a discreció dels centres en funció de les realitats socioculturals de les diferents àrees de Catalunya". El partit taronja està fent de la llengua un camp de batalla, i els seus diputats han arribat a comparar en seu parlamentària casos com els de l'escola de Canet amb terrorisme o amb la discriminació a l'afroamericana Rosa Parks.