Una seixantena d'independentistes represaliats per l'estat espanyol entre les dècades dels setanta i noranta han escrit una carta oberta als presos polítics que fan vaga de fam a la presó de Lledoners. "Malauradament molts de nosaltres coneixem per experiència pròpia la duresa de la presó i el que es pateix en una vaga de fam", diuen els signants entre els quals hi ha, entre d'altres, Tamara Carrasco, Carles Castellanos, Pere Bascompte, Frederic Bentanachs, Aleix Renyé, Carles Sastre, Ramon Piqué, Blanca Serra o Montserrat Tarragó.

Els represaliats asseguren que la decisió dels presos d'iniciar una vaga de fam els ha fet venir "imatges, algunes dramàtiques, algunes fins i tot humorístiques en mig d'una fam immensa. Sabem que passats els primers dies es pot retrobar la tranquil·litat i la lucidesa malgrat que el cos se'n ressent".

Els autors de la carta lamenten que ni ells ni els presos seran els últims represaliats "abans que el nostre país pugui ser lliure" i afegeixen que "qui pensi que els drets ens seran regalats pel simple fet de tenir raó s'ha equivocat". Els signants subratllen que "lluitar comporta sacrificis".

Al text consideren que l'independentisme ha entrat en una nova fase més dura en que cal que "tothom estigui preparat", matisen que "cal actuar pacíficament" però que "cal actuar". En la mateixa línia demanen no deixar-se enganyar pels "enemics del dret a l'autodeterminació".

carta oberta represaliats Estat

Finalment, aquest grup de persones que també ha patit la repressió de l'Estat apunta la seva desconfiança en el PSOE: "No hem de deixar que ara es vulgui enganyar el poble català amb falses perspectives de pacte amb qui voldria utilitzar els presos i preses actuals com a moneda de canvi, contraposant la llibertat personal a la de Catalunya".