Òmnium Cultural ha assenyalat la "parcialitat" del magistrat del Tribunal Suprem (TS) Manuel Marchena, president del tribunal que jutja els presos independentistes, com a mostra de la "baixa qualitat democràtica de l'Estat", en paraules del vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri.

A més, l'entitat també ha denunciat que el Tribunal Constitucional (TC), que ha tornat a denegar una petició de llibertat condicional per al seu president, Jordi Cuixart, la "criminalitza" per "justificar" la presó preventiva del seu líder.

El mateix Cuixart ha fet arribar un missatge a través d'Òmnium des de la presó en què alerta que l'associació no caurà en el "xantatge judicial" i subratlla que "cap de les amenaces ni intimidacions" farà que l'entitat renunciï al dret d'autodeterminació.

Mauri ha considerat que tant el posicionament del TC com l'actitud de Marchena, que avui ha "impedit" que els advocats d'Òmnium poguessin interrogar els seus testimonis, posen en qüestió la qualitat de la democràcia espanyola. 

Òmnium també ha expressat un desacord "màxim" amb l'actuació de Marchena durant els interrogatoris proposats per la defensa de Cuixart, i ha subratllat que el magistrat "vulnera el dret de defensa" quan "interromp de forma constant" les declaracions dels testimonis i "censura preguntes i respostes" amb un criteri "restrictiu" comparat amb testimonis de l'acusació.

Per tot plegat, Òmnium considera que el procés contra Cuixart és "un atac" a la societat civil, i afirma que el seu judici implica la "redefinició" dels límits dels drets fonamentals.