Les declaracions de la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, sobre la "vigilància" del seu partit als consellers de Junts han provocat el rebuig de la portaveu dels de Carles Puigdemont al Congrés, Míriam Nogueras. En una piulada, ha fet referència a aquestes paraules com a una "mandra de debats autonomistes". 

Nogueras ha replicat Vilalta a través del seu perfil de Twitter assegurant que "nosaltres [la seva formació] remem cap a la independència" i ha acompanyat el missatge amb l'etiqueta "menys paternalisme". 

 

TUIT MIRIAM NOGUERAS JUNTS REPLICA MARTA VILALTA

Recels de comuns i la CUP

I és que, durant un col·loqui organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya el passat divendres 2 de juliol, amb dirigents d'ERC, el PSC, la CUP i els comuns, Vilalta va verbalitzar un compromís en nom d'ERC davant dels recels dels comuns i la CUP amb determinats consellers de Junts. 

Concretament, va advertir que "serem vigilants amb el que facin a la resta de departaments, també aquells que no liderem nosaltres, serem absolutament vigilants". D'altra banda, va defensar que encara que hi hagi "els mateixos actors" que la passada legislatura, el Govern "no és el mateix" perquè ara el presideix ERC.

La victòria de les esquerres

En aquest sentit, Vilalta va assegurar que després de molts anys, ERC s'ha "desacomplexat davant d'aquells que sempre han manat", una frase que els dirigents del partit van repetir durant la campanya del 14-F en al·lusió a "l'espai convergent" i el PSC.

"Qui hauria de començar a patir és Junts, pel fet de veure’s superat per aquells que som independentistes d’esquerres", va continuar.

Després de celebrar que les esquerres són majoritàries al Parlament i posant sobre la taula els 83 diputats que sumen ERC, PSC, CUP i comuns, Vilalta va concloure que "seran ells [Junts] els que quedaran superats per polítiques d’esquerres i progressistes". 

Més conclusions del col·loqui

Juntament amb Vilalta, les diputades Dolors Sabater, Jèssica Albiach i Sílvia Paneque, encarregades de posar-hi veu al col·loqui, van arribar a diverses conclusions més: 

Que ERC i la CUP no consideren que el PSC pugui definir-se com a partit d'esquerres, perquè no qüestiona el règim del 78 i s'oposa al dret d'autodeterminació. Que els socialistes no entenen que republicans i anticapitalistes qüestionin la seva categoria de formació progressista mentre pacten amb Junts. I que els comuns seguiran picant pedra per aconseguir, algun dia, poder governar amb ERC la Generalitat de Catalunya.

 

 

Imatge principal, La diputada de Junts Míriam Nogueras i Camero, durant la seva intervenció en una sessió plenària al Congrés dels Diputats / Europa Press