La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha carregat contra els mitjans espanyols, a qui acusa d'incitar a l'odi contra els catalans. En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, la diputada ha lamentat que generalment "demonitzin i contribueixin a la catalanofòbia" per tenir unes idees que no comparteixen. En aquest sentit, Nogueras ha posat en dubte la posició neutral que haurien de tenir els periodistes a l'Estat tot i les presions que reben.

"Se'ns ha acusat de terrorisme en gairebé tots els mitjans de comunicació espanyols i han aplaudit que els nostres líders estiguin a presó o a l'exili i que s'estigui perseguint famílies per defensar ideals", ha lamentat, tot afegint que "el que ha passat a Catalunya no és normal en una democràcia del segle XXI".

"Junts no renuncia a la via unilateral"

D'altra banda, Míriam Nogueras diu estar convençuda que la taula de diàleg que el Govern reprendrà amb la Generalitat "té tots els números de fracassar", i per a quan això passi ella aposta per una estratègia més enfocada "a la confrontació" per així aconseguir la independència. Nogueras ha deixat clar que Junts no renuncia a la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya, i de fet ha emfatitzat que en l'acord signat pels dos socis de l'Executiu català queda clar que "no renunciem a cap via".

Per argumentar el previsible daltabaix de la taula de diàleg, la diputada recorda que les forces independentistes catalanes fa "tres anys i mig que intenten dialogar" sense èxit i que l'única resposta que reben és que no hi haurà "ni autodeterminació ni amnistia" per als independentistes condemnats pel procés. Per això, no veu "cap recorregut" a la taula tret que des del govern espanyol donin "un gir de 180 graus" a les seves posicions; afegeix que només seria útil si garantís aquesta autodeterminació i amnistia que reclamen.

Relacions Junts - ERC

No obstant això, la parlamentària catalana admet que ERC, soci del seu partit en el Govern, pot encapçalar l'estratègia de diàleg amb l'Executiu de Pedro Sánchez perquè en les eleccions autonòmiques del 14 de febrer va aconseguir un escó més que JxCAT. Però també assenyala que en l'acord signat per tots dos partits es recull la voluntat de "poder exercir les dues estratègies". Una seria precisament la taula de diàleg per la qual aposta ERC i que "té tots els números", assevera, perquè "fracassi".

I l'altra, per a quan això passi, és la de JxCAT, que s'orienta "més a una estratègia de confrontació" amb l'Estat perquè "és la que ha fet que es facin passos endavant" cap a la independència.

Nogueras, que ha reclamat al govern espanyol que aparqui "la via repressiva" i actuï més com fan el Regne Unit o el Canadà amb els partidaris de l'escissió de part dels seus territoris, ha acusat a més "els mitjans de comunicació espanyols" de tractar com a terroristes els independentistes catalans.

Imatge principal: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras / ACN