La Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya ha organitzat aquest divendres al matí un col·loqui amb dirigents d'ERC, el PSC, la CUP i els comuns, als quals ha convidat a reflexionar sobre per què no va ser possible un govern que els agrupés a tots després del 14-F. Les encarregades de posar-hi veu han estat les diputades Marta Vilalta, Dolors Sabater, Jèssica Albiach i Sílvia Paneque

La conclusió de la conversa ha estat que ERC i la CUP no consideren que el PSC pugui definir-se com a partit d'esquerres, perquè no qüestiona el règim del 78 i s'oposa al dret d'autodeterminació. Que els socialistes no entenen que republicans i anticapitalistes qüestionin la seva categoria de formació progressista mentre pacten amb Junts. I que els comuns seguiran picant pedra per aconseguir, algun dia, poder governar amb ERC la Generalitat de Catalunya. 

"Qui hauria de començar a patir és Junts"

Però més enllà de la resposta a la pregunta principal, del debat n'han sortit alguns titulars destacats. Per exemple, el compromís que ha verbalitzat en nom d'ERC Marta Vilalta, davant dels recels dels comuns i la CUP amb determinats consellers de Junts, que "ara controla la clau de la caixa". "Serem vigilants amb el que facin a la resta de departaments, també aquells que no liderem nosaltres, serem absolutament vigilants", ha advertit la secretària general adjunta dels republicans, que ha defensat que encara que hi hagi "els mateixos actors" que la passada legislatura, el Govern "no és el mateix" perquè ara el presideix ERC.

En aquest sentit, Vilalta ha assegurat que després de molts anys, ERC s'ha "desacomplexat davant d'aquells que sempre han manat", una frase que els dirigents del partit van repetir durant la campanya del 14-F en al·lusió a "l'espai convergent" i el PSC. I ha seguit. "Qui hauria de començar a patir és Junts, pel fet de veure’s superat per aquells que som independentistes d’esquerres". Després de celebrar que les esquerres són majoritàries al Parlament i posant sobre la taula els 83 diputats que sumen ERC, PSC, CUP i comuns, Vilalta ha conclòs que "seran ells [Junts] els que quedaran superats per polítiques d’esquerres i progressistes". 

Encara amb la calculadora a la mà, la líder d'ERC ha recordat a Albiach que, tot i que li hauria agradat, "el govern d'ERC, CUP i comuns no sumava sense el PSC". I amb els socialistes, ha dit, és "impossible" que s'hi puguin entendre "en el context actual", tot i que ha admès que no sap "què pot passar amb el PSC en un futur". 

A la imatge principal, Vilalta i Aragonès conversen amb Dolors Sabater. / R. Gamonal