L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha fet una repassada a la Comissió Europea (CE) per fer els ulls grossos amb Espanya, mentre sí que actua contra països com Hongria o Polònia. Així, ha esclatat perquè "el greuge comparatiu entre el tracte que dona la CE a països com Hongria i Polònia i el que dona a Espanya no para d'augmentar". En un debat al Parlament Europeu d'aquest dimarts, Comín ha deixat clar que el país governat per Viktor Orbán viola l'estat de dret i que per això l'executiu comunitari ha proposat al Consell Europeu bloquejar 7.500 milions de fons europeus a Hongria. "Un pas molt necessari", ha celebrat, però el problema és que "Espanya (també) incompleix el dret comunitari" i Brussel·les "no fa res".

La qüestió és que el govern espanyol "es nega a col·laborar en la investigació del cas Pegasus", alhora que el Tribunal Suprem ignora la sentència del Tribunal de Justícia de la UE segons la qual Carles Puigdemont i Toni Comí mantenen la immunitat de desplaçament. "El TS ho ignora i manté la nostra ordre de detenció", ha criticat. Llavors, "Espanya incompleix el dret comunitari". "Però la CE no diu res. No fa res", ha lamentat l'eurodiputat de Junts.

 

Brussel·les vulnera els tractats

En aquest context, Comín s'ha preguntat que "què passa" i s'ha autorespost: "Només s'atreveixen a sancionar els estats membres si són petits i de l'est". "I si són grans i de l'oest, com Espanya, aleshores tenen barra lliure? És això?", s'ha qüestionat, just abans de dirigir-se als "senyors de la CE" i recordar-los que "el Tractat els obliga a actuar amb imparcialitat i neutralitat". Malauradament, "estan faltant clamorosament a aquest deure": "La institució que se suposa que és la guardiana dels Tractats és la primera a vulnerar-los". "I amb això es dinamita per la base el projecte europeu", ha conclòs l'eurodiputat de Junts.

Respecte de tot el que ha dit Comín, cal recordar que aquest dilluns l'Eurocambra va demanar a l'Europol investigar l'espionatge amb Pegasus a Espanya. En canvi, la Comissió Europea s'ha limitat a urgir el govern espanyol a deixar "per escrit" l'ús de Pegasus pel Catalangate. Ho va fer la setmana passada l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, que va considerar que el programari israelià només s'ha de fer servir quan sigui "necessari" i que el seu ús ha de ser "proporcional". Reynders va visitar Espanya per, en principi, per abordar in situ tant el bloqueig com la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i va acabar tractant altres qüestions relacionades amb l'estat de dret.