La Comissió Europea ha proposat aquest diumenge bloquejar 7.500 milions d'euros dels fons europeus a Hongria per les seves contínues violacions dels principis de l'estat de dret al país, sobretot en matèria de lluita contra la corrupció i el frau en contractacions públiques. L'executiu europeu ha indicat a través d'un comunicat, que l'objectiu d'aquesta decisió és protegir el pressupost de la Unió Europea i els interessos financers dels estats membres. A més, és partidari de "suspendre el desemborsament del 65% dels compromisos de tres programes operatius de la política de cohesió per un import estimat de 7.500 milions d'euros, la qual cosa suposa més d'un terç de la dotació de cohesió d'Hongria", segons ha informat en una roda de premsa el comissari europeu de Pressupostos, Johannes Hahn.

Brussel·les pren aquesta decisió mentre està a l'espera que el govern de Viktor Orbán implementi les reformes promeses per resoldre les deficiències que van detectar les autoritats comunitàries i que van suposar l'activació de l'expedient. Hahn ha recordat que el cas es va iniciar quan el passat mes d'abril, la CE va notificar a Budapest la seva preocupació per les infraccions dels principis de l'estat de dret, i, per tant, podien suposar un risc per al bon ús del pressupost comunitari. Concretament, feia al·lusió a les irregularitats sistemàtiques i deficiències en la contractació pública, insuficiències en el tractament dels conflictes d'interessos en l'àmbit públic, mancances en el seguiment efectiu de les recerques i actuacions judicials en casos relacionats amb fons i deficiències en la lluita contra la corrupció.

Protecció del pressupost comunitari

El passat mes de juliol, la Comissió Europea va comunicar a Hongria que proposaria a la resta de països de la Unió Europea una sèrie de mesures per protegir el pressupost comunitari, tret que desenvolupés mesures correctores adequades per solucionar el problema. Budapest es va comprometre en aquest moment a adoptar 17 iniciatives. Hahn va celebrar el compromís constructiu d'Hongria "amb aquestes mesures, Hongria ha assumit compromisos importants i públics en la direcció correcta". Tot i que ja va advertir, que "el que compte són els resultats".

La proposta de congelar els fons ha de ser aprovada en el termini d'un mes per part de la resta d'estats membres per majoria qualificada, això representa que Polònia, el gran soci d'Hongria en aquests assumptes, no té capacitat de veto. No obstant això, aquest termini pot estendre's en altres dos mesos, per tant, Budapest té fins al 21 de desembre per a posar en marxa les reformes promeses a les autoritats comunitàries i posar fre al procés perquè la congelació dels fons no sigui efectiva.

Hahn ha relatat que com a màxim el 22 de setembre presentaran la seva proposta als estats membres i de base, els demanaran que ampliïn el termini inicial d'un mes perquè es pronunciïn, ja que "el full de ruta que hem acordat amb els hongaresos per a complir realment amb aquests 17 elements clau necessita cert temps". Hongria és un dels majors beneficiaris dels fons regionals de la Unió Europea, amb més de 22.500 milions d'euros assignats en virtut de la Política de Cohesió fins a 2027.