El govern de Pedro Sánchez s'ha quedat sol al Congrés amb la proposta per renovar de forma transitòria el consell de RTVE, pactada amb Podemos i el PNB. La idea col·locar a Tomás Fernando Flores al capdavant de la nova cúpula amb 9 professionals més no ha assolit els 2/3 necessaris en primera votació d'aquest dimarts, a causa del vot en blanc (abstenció, perquè no es podia votar en contra) d'ERC, el PDeCAT, Compromís, el Partit Popular, Ciudadanos, EH Bildu, Coalición Canaria i Nueva Canarias. Aquests grups, llevat del PP i Cs, li demanen cessions i lamenten no haver estat consultats.

Segons portaveu Joan Tardà, els republicans només s'hi obririen si es garanteix "dialogar de tot" amb Catalunya. "Ha d'estar disposat a assumir que es pugui parlar de tot, igual hemo d'assumir que hem de dialogar d'allò que no ens agrada per integrar el 80% de la ciutadania catalana, que vol que les parts trobin una solució. Té de temps fins a dimecres" ha dit Tardà, qui ha instat la vicepresidenta i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, a confirmar aquest dimarts durant la compareixença a la comissió constitucional la possibilitat de "dialogar sobre tot" amb el president Quim Torra.

El portaveu del PDeCAT, Feliu Guillaumes, ha lamentat igualment que no s'hagués "comptat" amb en la seva formació, sinó que s'ha aplicat el mètode de "les quotes de partit". "M'estranya perquè he vist bona voluntat per part d'alguns diputats, espero que sigui l'últim cop que funciona d'aquesta manera. Si es juga, es juga, amb nosaltres no s'ha comptat", ha afegit. 

Igualment dur s'ha mostrat Compromís, que ha denunciat els pactes amb els nacionalistes bascos i la seva exclusió de l'entesa. "Ens hagués agradat, però no se'ns ha comunicat ni demanat la nostra opinió. Només som una mica més petits que el PNB, però els temps han cambiat i només hi haurà acords si hi ha respecte a les minories", ha exposat el portaveu Joan Baldoví.

Això contrasta amb la posició de Podemos, que forma part del pacte amb el PSOE i el PNB. La mateixa portaveu Noelia Vera ha denunciat que s'havia arribat a forçar aquest consell transitori i interí per la negativa de PP i Cs a renovar la cúpula, després d'anys de "males praxis i manipulacions" de la vella direcció, amb 500 denúncies del Consell d'Informatius de TVE.

Nueva Canarias, que forma part de la coalició electoral del PSOE, s'ha abstingut, en considerar que l'acord quedava "trencat", ha indicat Pedro Quevedo pel retard en aplicar el descompte del 75% per als vols de residents amb la Península, cosa que veuen com un "ninguneig" a les illes Canàries.

El més molest amb la situació és Ciudadanos, qui ha vist rebutjada la seva proposta d'avaluar al Congrés els candidats al Consell de RTVE, a mans de PP, PSOE i Cs. Albert Rivera s'ha queixat del "cop de dit", mentre que a altres països es feia un "concurs públic" amb avaluacions per escollir els nous professionals. Per això, han abandonat la sala abans de la votació.

Des del PNB, s'ha agraït la rectificació i la inclusió a l'acord, després de la renúncia del periodista d'eldiario.esAndrés Gil, davant les acusacions de "politització" de la decisió d'una majoria de grups, després que el govern espanyol rebutgés la directora de Público, Ana Pardo de Vera, i els podemistes a l'exdirecot de 20 minutos, Arsenio Escolar. "Allò del PP era irresponsable i insostenible" ha dit, instant a no repetir la situació.

Amb la proposta tombada, el ple es reprendrà dimecres, en 48 hores, on caldrà una majoria absoluta per tirar endavant l'acord. Amb les peticions de diversos grups damunt la taula, no es descarta que finalment aquest consell transitori prosperi, i s'emeni així la polèmica què ha rodejat l'acord de PSOE amb Podemos.