Jorge Moragas ja té substitut a l'ONU. El fins ara ambaixador a les Nacions Unides, abans cap de gabinet de Mariano Rajoy, serà rellevat per Agustín Santos Maraver, segons Diplomat in Spain, un digital especialitzat en diplomàcia. Des del l’abril del 2017, Santos era cònsol d’Espanya a Perpinyà, un destí de purgatori per un diplomàtic de carrera com ell, que el 2011 havia estat ambaixador davant l’ONU i els organismes internacionals amb seu a Ginebra, i director del gabinet del ministre d'Exteriors en temps de José Luis Rodríguez Zapatero.

Santos (Los Angeles, 1955) és llicenciat en Filosofia i Lletres i en Polítiques i Sociologia. Va ingressar a la carrera diplomàtica el 1982. Actiu al PSOE, on va arribar a principis dels anys 80 procedent de l’activisme d’extrema esquerra, Santos és simpatitzant de la causa saharaui i ha defensat l’autodeterminació de l’excolònia espanyola, entregada de fet al Marroc el 1975.

Simpatia saharaui

El nou ambaixador a l’ONU té una carrera densa, per contrast amb la del seu predecessor. Ha passat per les representacions diplomàtiques espanyoles de Xina, Laos, Cuba i els Estats Units. Va ser segon cap a l'ambaixada a Austràlia i coordinador a la Representació Permanent davant la UE abans de passar a treballar a la seu del ministeri d'Afers Exteriors.

Santos col·labora sovint a Sin Permiso, revista de crítica al capitalisme contemporani que aplega intel·lectuals de “diferents corrents de la tradició socialista, en sentit ampli del terme, que inclou les socialdemocràcies, els laborismes, els diferents comunismes, l'anarquisme obrer i el sindicalisme revolucionari”.

Aquesta setmana, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, havia anunciat la seva intenció de buscar un recanvi tant per Moragas com per a Pedro Morenés, l’ambaixador espanyol als EUA.