El relator especial de les Nacions Unides sobre llibertat d’opinió i expressió, David Kaye, ha instat aquest divendres les autoritats espanyoles a “abstenir-se de perseguir per rebel·lió figures polítiques i manifestants” a Catalunya. “Les persecucions per rebel·lió que poden conduir a llargues condemnes a presó plantegen greus riscos de dissuadir el discurs totalment legítim, fins i tot si és controvertit”, segons ha assenyalat un comunicat del Comitè de Drets Humans de l'ONU.

A més, aquest expert de l'ONU es mostra “preocupat” pel fet que els càrrecs de rebel·lió per actes que “no involucren violència” contra alguns dels membres del Govern, com Carles Puigdemont, puguin “interferir amb els drets de protesta pública i dissidència”. Segons defensa, la llibertat d’expressió és “la pedra angular” de tota societat “lliure i democràtica” i continuarà “així” fins que desapareguin les controvèrsies polítiques actuals.

L’expert recorda que la llei internacional de drets humans adverteix que “les restriccions només han d’imposar-se quan siguin estrictament necessàries i proporcionades per protegir els interessos de l’Estat”. En aquesta línia, Kaye afirma tenir “l’esperança” que Espanya “desplegui” les seves institucions democràtiques per “fomentar espais de debat” i trobi “eines de diàleg i reconciliació” per fer front a la situació política actual.

David Kaye, professor de Dret a la Universitat de Califòrnia, és relator especial de les Nacions Unides sobre promoció i protecció del dret a la llibertat d'expressió i opinió des de l'agost del 2014.