La reivindicació pel dret a l'autodeterminació dels pobles català i basc va irrompre aquest cap de setmana al Tour de França. Inspirats en la iniciativa de Llum i Llibertat que el setembre de 2019 va il·luminar 131 agulles de Montserrat, la plataforma a favor del dret a decidir d'Euskadi, Gure Esku Dago, juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana i Llum i Llibertat, volia escriure amb llum la paraula "Freedom" al Coll de la Soudet (Arette, Bearn), on s'ha realitzat aquest diumenge la 9ª etapa del Tour.

Desenes de persones, entre les quals la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, es van reunir aquest dissabte per iniciar la reivindicació i enviar un missatge a la comunitat internacional: "El conflicte a Catalunya és el mateix que a Euskal Herria; la ciutadania vol decidir lliurement el seu futur, però s'impedeix sistemàticament", defensa el comunicat de Gure Esku Dago. Tot i això, a causa de la boira no van poder fer l'ascens al coll, però la reivindicació es va fer igual. "Hem hagu d’ajustar a l’acció, però no la proclamació: volem decidir el nostre futur lliurement i farem el camí junts", escrivia la plataforma basca i l'ANC d'Euska Herria en els seus perfils de Twitter.

Prop de l'estació d'esquí de La Pierre St. martí, els concentrats van escoltar uns parlaments i van reivindicar el dret a decidir en llibertat dels pobles català i basc. "Tot i la negació per part de l'estat espanyol a l'exercici del dret d'autodeterminació i de les mesures repressives en vigor, com la negació de drets penitenciaris als i les preses catalanes, els judicis en marxa o la multitud de causes obertes; les aspiracions de llibertat de les ciutadanies basca i catalana segueixen sent sòlides", defensen en el manifest. "Ens assisteix el dret a decidir el nostre futur, i això implica el dret a decidir el nivell d'autogovern, i també, si escau, el dret a decidir conformar un estat independent", reivindiquen.

"Tenim un camí clar: llibertat"

"La boira no ens va deixar dibuixar la paraula 'Freedom' amb claredat. Però vam buscar la manera de fer una proclama, amb il·lusió i bon humor. Preparats per il·luminar i donar pas a la llibertat dels nostres pobles"