La visita fugaç del rei Felip VI i la reina Letícia a Poblet està causant enrenou des de primera hora d'aquest dilluns. Per les xarxes circulen imatges de les vies de l'AVE entre Figueres i Girona tallades amb pneumàtics en flames i una imatge de la corona.

Per la seva banda, Renfe ha informat que des de l'inici del servei hi ha una "avaria a la catenària" entre aquestes dues estacions que "impedeix prestar servei". El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha confirmat a El Nacional.cat que, efectivament, es tracta d'un sabotatge.

Afectacions

Renfe calcula que el sabotatge acabarà afectant 14 trens –set per sentit- i uns 2.000 viatgers, segons ha informat la companyia. L'acció ha afectat a la catenària i a la fibra òptica, motiu pel qual ha quedat malmès el sistema de senyalització.

Els tècnics d'Adif continuen a la zona intentant reparar l'avaria i encara no poden donar una previsió per al restabliment del servei. Mentrestant, els trens poden circular entre Barcelona i Girona i viceversa, però no poden continuar cap a l'Alt Empordà.

Per ara, els viatgers des de Figueres o cap a Figueres són encaminats a Regionals o se'ls ofereix un servei per carretera fins a destinació, en funció del cas. Pel que fa als trens internacionals, els que uneixen Paris amb Barcelona, els TGV s'aturen a Perpinyà i els usuaris continuen el seu trajecte cap a Figueres, Girona i Barcelona en bus. Per al servei entre Barcelona i Marsella, els viatgers es desplacen en regional fins a Figueres i d'allà en busos a Perpinyà, on ja podran continuar en TGV.

La visita

Felip VI visita aquest dilluns Santa Maria de Poblet (Tarragona), però ha decidit ajornar l'agenda que tenia prevista a Barcelona per la situació sanitària. El monarca només farà una part de les visites que tenia previstes a Catalunya per avui després que el Govern hagi endurit el confinament a la capital catalana.

El cap d'Estat tenia programades visites al Cercle d'Economia, a la Sagrada Família i al Barcelona Supercomputing Center però finalment ho ajorna i només mantindrà una part de l'agenda que tenia a Catalunya, concretament a Santa Maria de Poblet.

Òmnium i l'ANC

En motiu de la visita dels monarques, Òmnium Cultural ha compartit un videoclip per dir adeu a la corona. En la lletra de la cançó es parla d'un rei "corrupte", de "diner negre" i d'un altre monarca que "el tapa", tot dos "fills del franquisme". "Són intocables i allà segueixen. Fins quan ho hem de tolerar?", pregunta el tema, que assegura que a Catalunya "cap rei mana" i insta els monarques a "fer les maletes". 

La cançó, que porta per títol #CoronaCiao, l'interpreta el grup Arc de Triomf amb la col·laboració de Xeic!. Tant Òmnium com l'ANC han fet una crida a concentrar-se davant de Poblet en protesta per la visita. En concret, el punt de trobada serà a les 10.30 hores a l'Espluga de Francolí per anar fins al monestir.