La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, ha considerat un "gran error" que l'acte d'aquest dimarts de lliurament de despatxos als nous jutges, que es formen a l'Escola Judicial de Barcelona, es realitzi aquest any a Madrid per primera vegada des que es va obrir el centre de formació a la capital catalana el 1997.

En una entrevista d'Europa Press, Caso, que va ser professora de l'Escola Judicial, ha dit: "És molt descoratjador per als que treballem aquí i que volem l'escola. I jo crec que, si s'ha produït, hauria de ser una circumstància única i l'any que ve s'haurien de tornar a donar aquí".

L'acte de lliurament de despatxos se celebra aquest dimarts a Madrid i serà presidit pel Rei, i segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), s'ha traslladat per la coincidència aquest any de la celebració del 40 aniversari de la Constitució Espanyola, que va suposar la creació del CGPJ, amb seu a Madrid.

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en nom de jutges i fiscals que exerceixen a Catalunya, va expressar al desembre la seva "profunda decepció" per la decisió, en un acord aprovat per unanimitat.

Llaços grocs

Sobre l'ús de llaços grocs en l'àmbit jurídic, la degana dels jutges considera que s'ha de diferenciar "molt clarament" l'ús d'aquests llaços en funció de l'acte.

Segons ella, en un judici oral ha de garantir-se la "imparcialitat i neutralitat absoluta" de l'espai, la qual cosa exigeix que aquest llaç no es porti en el moment del judici, encara que sí que pot utilitzar-se en altres espais.