Després d'un 2017 on diversos discursos del rei Felip VI van estar marcats pel conflicte sobiranista, amb reiterades apel·lacions a la unitat d'Espanya i una crida a la responsabilitat de les institucions polítiques per garantir el respecte a la Constitució —paraules anteriors a l'aplicació de l'article 155 amb Catalunya— el monarca ha passat pàgina al primer parlament de l'any, durant la celebració de la Pasqua Militar al Palau Reial de Madrid, acompanyat pel seu pare Joan Carles I en un acte institucional, per primer cop des de l'abdicació.

"La seguretat i la defensa nacional són una tasca de tots" és l'única referència que es podria atribuir a la qüestió territorial, tot i que molt subtil, després que fa poc més de deu dies el cap de l'Estat llancés un nou avís a l'independentisme, davant la possibilitat de reprendre la via unilateral. "El camí no pot portar de nou a l'enfrontament o l'exclusió, que només generen discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i  econòmic de tota una societat", va dir aleshores, en l'habitual discurs de Nadal, passades les eleccions del 21-D.

Davant de la plana major de l'estament militar, Felip VI ha dedicat unes paraules d'agraïment a les Forces Armades, assegurant que tenien "l'afecte de tots els espanyols, el suport i impuls de la Corona". "Heu de continuar amb la tasca necessària d'explicar la vostra feina, els esforços que feu en favor de la llibertat i seguretat dels ciutadans", ha reblat. El missatge arriba després de les polèmiques de l'any anterior amb l'"a por ellos" o l'actuació de Policia i Guàrdia Civil en el referèndum de l'1-O. 
 

joan carles efe
FOTO: EFE

Així doncs, el Rei ha destacat "l'esperit d'apertura" espanyol, que s'hauria vist amb la participació de la Corona en la primera volta al món de Magalhães i Elcano. La repassada històrica ha inclòs la felicitació al seu pare Joan Carles I, qui aquest 5 de gener va fer 80 anys —gest que ha adreçat després a la seva mare, la reina Sofia, qui els farà aviat. Del monarca emèrit n'ha ressaltat "l'entrega" en el servei a Espanya i ha recordat els 40 anys de la Constitució com un "gran pacte de convivència" entre ciutadans.

A la sala del Tron del Palau Reial, Felip VI era acompanyat per la reina Letícia, el president espanyol Mariano Rajoy, el delegat del Govern espanyol a Catalunya Enric Millo, el ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido i la ministra de Defensa Dolores de Cospedal, la qual s'ha sumat als elogis de l'actual monarca sobre la tasca de Joan Carles I. De Cospedal ha atribuït a ell "lideratge" cap a la transició d'una "Espanya democràtica, moderna, de reconciliació, concòrdia i convivència", com també "l'amor a Espanya, la lleialtat i el deure", ha dit. 
 

pascua militar   Twitter ministeri defensa
FOTO: Twitter del Ministeri de Defensa

La titular ministerial sí que ha incidit en el respecte a la legalitat durant el seu parlament —sense al·lusions directes a Catalunya— recordant el paper de les Forces Armades de "custodiar i protegir la llibertat, en la línia divisòria entre la democràcia i l'arbitrarietat". En aquest sentit, ha exposat que part de la missió de l'Exèrcit era combatre de "tirania de qualsevol forma" i "preservar la pau al món", paraules de justificació per a les múltiples missions estrangeres en què participa Espanya. 

Després de repassar els plans de Defensa per a l'any vinent, la ministra s'ha aturat en les presumptes "campanyes d'ingerència i desinformació" d'altres països en els afers de la política domèstica, com un "nou camp de batalla" i amenaça global. "No ens cridem a engany, desestabilitza els països amb interessos geopolítics i geoestratègics. No estem segurs si és una nova forma d'enfrontament i de domini més poderosa", ha denunciat, assegurant que es treballaria al respecte per mantenir les llibertats dels ciutadans.

La quarta Pascua Militar de Felip VI ha conclòs amb el monarca convidant els assistents a vitorejar l'habitual "Visca Espanya!", alhora que els assistents li han tornat el gest amb un "Visca el Rei!". Així i tot, la pluja ha obligat a canviar la clàssica revista a les tropes al Pati de l'Armeria per una salutació a cobert, amb l'himne espanyol sonant de fons.