"El camí no pot portar de nou a l'enfrontament o l'exclusió, que –com ja sabem– només generen discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i –per descomptat– econòmic de tota una societat". D'aquesta manera ha advertit implícitament el rei Felip VI els independentistes catalans sobre les conseqüències de recuperar el full de ruta després de la nova majoria absoluta revalidada a les urnes a les eleccions al Parlament de dijous passat.

El cap de l'Estat s'ha expressat amb aquestes paraules en el tradicional missatge de Nadal, que, com s'esperava, s'ha centrat en el conflicte obert pel procés català cap a la independència, després de definir el 2017 com "un any difícil per a la nostra vida en comú, marcat per la situació de Catalunya".

El monarca ha demanat als nous parlamentaris elegits el 21-D que afrontin els problemes "que afecten tots els catalans, respectant la pluralitat i pensant amb responsabilitat en el bé comú de tots." Entre aquests parlamentaris hi ha el president Carles Puigdemont, exiliat a Brussel·les, i el vicepresident Oriol Junqueras, empresonat a Estremera (Madrid).

Després de l'advertència esmentada contra tot intent de tornar al camí anterior, que va dur a la proclamació de la República catalana, Felip VI, que ha pronunciat el seu discurs des del saló d'audiències del palau de la Zarzuela, ha assenyalat que el camí a emprendre ara ha de conduir "que la convivència al si de la societat catalana -tan diversa i plural com és- recuperi la serenitat, l'estabilitat i el respecte mutu; de manera que les idees no distanciïn ni separin les famílies i els amics".

Felip de Borbó, flanquejat per les banderes d'Espanya i de la UE, ha fet vots perquè "reneixi la confiança, el prestigi i la millor imatge de Catalunya" des de l'afirmació dels valors que, a parer seu, l'han caracteritzada i li han donat "els millors moments de la seva història": "la capacitat de lideratge i esforç, l'esperit creatiu i vocació d'apertura, la voluntat de compromís i el sentit de la responsabilitat".

 

Espanya, un gran triomf

Conscient que la crisi catalana ha qüestionat la qualitat de la democràcia espanyola davant de la comunitat internacional, Felip VI ha aprofitat per fer una fèrria reivindicació del "gran canvi" i el "gran salt sense precedents" que ha fet l'Estat els últims 40 anys, la qual cosa ha estat possible, entre altres motius, per l'assentament "definitiu" de la democràcia i "una irrenunciable voluntat de concòrdia".

"La història de l'Espanya que junts hem construït és la història d'un gran triomf de tots els espanyols", ha afirmat. "Espanya és avui una democràcia madura, on qualsevol ciutadà pot pensar, defensar i contrastar, lliurement i democràticament, les seves opinions i les seves idees; però no imposar les idees pròpies davant els drets dels altres", ha advertit, de nou en clara al·lusió a l'independentisme català.

Sense rectificació

El rei d'Espanya ha cridat a "respectar i preservar" els principis i valors constitucionals "per garantir una convivència que asseguri la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític". "Quan aquests principis bàsics es trenquen, la convivència primer es deteriora i després es fa inviable", ha remarcat.

Ni la més mínima autocrítica, per tant, en el discurs nadalenc del Rei, després dels efectes de les duríssimes polítiques adoptades pel govern espanyol i els poders de l'Estat "per restaurar l'ordre constitucional" a Catalunya, que Felip VI ja va avalar explícitament en el missatge del 3 d'octubre passat, després del referèndum d'independència brutalment reprimit per la policia espanyola.

Si llavors no va fer referència als 1.000 ferits per l'actuació policial, ara tampoc no ha tingut cap gest el monarca amb els membres del Govern presos i exiliats. Precisament, aquest dissabte el president Puigdemont l'instava a aprofitar el missatge nadalenc per "rectificar".

El discurs reial és tot un avís a navegants quan està en l'aire la suspensió o no de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya després de les eleccions del 21-D, que han revalidat la majoria absoluta dels independentistes a la cambra.

Atemptats de Barcelona i Cambrils

Felip VI també ha esmentat Catalunya quan s'ha referit al terrorisme gihadista. Ha recordat les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost i ha apel·lat a la "unitat democràtica, la fermesa de l'estat de dret i l'eficàcia de la cooperació internacional" per vèncer-lo. En canvi, ha obviat tota referència a la brillant actuació dels Mossos d'Esquadra, que va permetre neutralitzar tots els membres del grup terrorista en un temps rècord.

El rei d'Espanya ha tancat el discurs felicitant el Nadal en castellà, eusquera, català i gallec.