Felip VI continua en silenci absolut: ni una paraula sobre la carta dels militars que l'avisen dels qui "atempten contra la Constitució" ni sobre el xat d'aquests demanant "assassinar 26 milions de persones" entre adults i infants. Més ràpid va ser responent el referèndum de l'1 d'octubre i avalant les càrregues policials contra la ciutadania catalana. Però tot i el silenci de paraula, sí posa fil a l'agulla amb fets.

La Casa Reial compta amb tres pilars representatius de la seva confiança: la Jefatura, Secretaría General i el Cuarto Militar. Aquest últim és el que, curiosament, en els propers dies patirà un canvi inesperat. L'actual almirall Juan Ruiz Casas serà substituït per Emilio Gràcia Cirugeda, amb un tarannà aparentment més progressista.

Gràcia Cirugeda té 61 anys, és de Saragossa i Felip VI ja el coneixia quan van treballar conjuntament com ajudant de camp en l'època que aquest era príncep. La seva especialitat és l'Exèrcit de l'Aire.

Militar Gràcia Portal Transparencia

El militar Emilio Gràcia Cirugeda / Foto: Portal de transparencia

El canvi, com tots, serà notificat el proper 10 de desembre al BOE i també es detallarà el cessament de Ruiz Casas que passarà a la reserva per ser retirar de forma gradual.

Aquest va ser nomenat l'any 2014 quan Felip va ascendir al tro i sempre havien guardat fidelitat i una amistat molt propera. Des de la Casa Reial asseguren que no es deu a una regeneració de perfils per allunyar-se dels més casposos i relacionats amb totes les darreres polèmiques.

Militar Gràcia Portal Transparencia

L'almirall Juan Ruiz Casas / Foto: Casa Real

Posen com a justificació que el Rei té llibertat per fer els canvis que vulgui i a més, es compleix amb el mandat de deu anys que tenen aquests càrrecs. Totalment fals si mirem el nomenament que el mateix portal dels borbons tenen on destaquen la seva data i encara li queden quatre anys per ser substituït.