La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, s'ha preguntat en una entrevista a Europa Press quines intencions té amagades ERC en les negociacions dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) amb el Govern central. A més, ha qüestionat si estan "vinculades al que acabarà passant aquí amb el PSC", en referència a un possible intercanvi de suport en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i els PGE.

Eulàlia Reguant ha afirmat que els socialistes porten mesos "suplicant" poder aprovar els pressupostos catalans amb el Govern, i ha assegurat que no es pot descartar que es repeteixi l'intercanvi de pressupostos. "No sabem si es pot produir una dinàmica com la del 2020, on s'intuïa un intercanvi de pressupostos entre l'Ajuntament de Barcelona, ​​la Generalitat i els PGE, en una lògica d'estabilitzar i apuntalar el règim", ha criticat Reguant , que considera que això seria una mala notícia per a Catalunya.

La diputada anticapitalista ha defensat que el millor per a Catalunya és que la CUP pugui aprovar els comptes de la Generalitat, i ha indicat que, si això no passa, voldrà dir que “no es donarà resposta als elements essencials”, com ara afrontar l'emergència habitacional , l'emergència climàtica i el col·lapse del sistema sanitari.

"No sabem a quin terreny es mou la negociació dels PGE, malgrat que Junts hagi presentat una esmena a la totalitat i ERC va dir que la presentaria si no es blinda el català, no sabem quines són les negociacions amb el PSOE", ha reiterat la diputada anticapitalista. També ha avisat que "el Govern no pot pretendre que la CUP aprovi qualsevol pressupost només perquè el PSC quedi fora de l'equació", i ha subratllat que les comptes del 2022 han de respondre a les prioritats polítiques implícites i explícites de l'acord d'inversió.

"El Govern no pot pretendre que la CUP aprovi qualsevol pressupost només perquè el PSC quedi fora de l'equació"

Tribunal Suprem 

La diputada cupaire també ha afirmat que anirà a declarar el Tribunal Suprem (TS) quan sigui citada després que hagi rebut un avis del traspàs del seu cas al TS per no voler contestar al judici de l'1-O el 2019 els preguntes de Vox, que era acusació particular. "Aniré a explicar que, en una lògica antifeixista, tenia tot el dret de fer-ho que vaig fer i que l'anomalia és que l'extrema dreta estigui en judici del Suprem i també al sistema polític de l'Estat", ha assegurat.

Ha concretat que estava dins de les seves previsions que el cas fos al TS una vegada triada com a diputada el 14F, i ha sostingut que estava "convençuda del que estava fent" quan va declinar respondre Vox.

Finalment, ha expressat que no existeix risc d'inhabilitació, ja que no va cometre el presumpte delicte de desobediència a l'ús de la seva càrrega pública, però sí que podria suposar la inelegibilitat i haurà d'obrir el debat sobre si “es pot aplicar la inelegibilitat quan ja tingui el càrrec o no”, igual que ha passat amb el cas de l'exdiputat d'Unides Podem al Congrés Alberto Rodríguez.

 

Imatge principal: La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, en una intervenció al Parlament de Catalunya.