Sorpresa. El Tribunal Suprem ha acceptat les al·legacions de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i ha suspès el judici d'avui contra ella per desobediència ordinària, per no haver volgut respondre a les preguntes de Vox en el judici a l’alt tribunal contra els líders independentistes catalans, el 27 de febrer de 2019. El tribunal ha exposat que com que va obtenir l'acta de diputada el març del 2021, la finalització del seu procediment hauria d'haver-se fet a l'alt tribunal i no en el jutjat de Madrid. Així, ara la finalització de la causa contra la diputada cupaire la farà un instructor del Suprem i la Fiscalia haurà de tornar a presentar escrit d'acusació. En la vista, Reguant, amb un traductor al costat, ja que va anunciar que volia declarar en català, ha escoltat els arguments del seu advocat, de la Fiscalia i, al final, del Suprem, que ha fet un recés per deliberar la seva resposta.

 

Avui, a més, s'ha donat a conèixer que la Fiscalia va presentar l'abril passat un escrit d’acusació en què modifica la petició de pena a la diputada cupaire per un delicte de desobediència no comés per funcionari: de sis a quatre mesos de presó i d’inhabilitació a càrrec públic. Si, finalment, el tribunal la condemna, no perilla que entri a presó, ja que la petició és menor a dos anys i sense antecedents se suspèn l’entrada. La inhabilitació, però, tot i ser inferior, s’executa, tal com li ha passat recentment al seu company de grup Pau Juvillà o al diputat de Podemos al Congrés Alberto Rodríguez i, també, al president Quim Torra, que li ha donat suport. Aquest matí, abans d’entrar al judici, la diputada anticapitalista ha estat acompanyada per membres del seu partit i també ha rebut el suport de membres dels partits independentistes, d’ERC i de Junts, a més de l’ANC i Òmnium. El judici d'avui era un nou atac a l'independentisme català.

Arguments

En les qüestions prèvies, l'advocat de la diputada, Daniel Amelang, ha insistit al tribunal que se li han vulnerat drets a la llibertat d’expressió i ideològica, així com de participació política, i ha reclamat que la causa tornés enrere i sigui instruïda pel Tribunal Suprem, ja que va obtenir l’acta de diputada el març del 2021 i el jutjat d’instrucció de Madrid hauria d’haver aturat la investigació. Per la seva part, el fiscal Carmelo Quintana ha descartat que s'hagi vulnerat cap dret a Reguant, i ha comparat el seu cas amb el del diputat Joan Josep Nuet, en el qual la investigació es va separar de la causa de la Mesa, jutjada per desobediència per l’1-O al TSJC; i va ser jutjat al Suprem, en ser nomenat diputat al Congrés per ERC. El fiscal també ha indicat que les llibertats exigides per Reguant són adients, però “les llibertats tenen limitacions” i en el seu cas ha dit que “va mostrar una negativa radical a respondre a Vox sense ni saber les preguntes”. El fiscal ha situat la desobediència de Reguant al nivell de la del president Torra, al qual el Suprem va validar la seva condemnar per desobediència a la JEC com que no va retirar la pancarta a favor dels presos polítics. Els set magistrats del tribunal s’han retirat a deliberar aquestes qüestions prèvies, i al final, per sorpresa de tothom, han acceptat la demanda de Reguant. És a dir, s'ajorna el seu judici fins que s'acabi la instrucció.

Tribunal nou

El tribunal que havia de jutjar avui la diputada anticapitalista és diferent del que va jutjar i condemnar els líders socials i polítics. En aquell judici, el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, no va tenir mà esquerra per atendre la demanda de Reguant, citada com a testimoni del llavors president d’Òmnium. No va servir de res que els advocats d’Òmnium demanessin a Marchena que ell formulés les preguntes de Vox, com es va intentar fer amb el llavors cupaire Antonio Baños, investigat en el mateix jutjat d'instrucció de Madrid que Reguant, però no jutjat. El tribunal ja va multar Reguant, que llavors era regidora a l’Ajuntament de Barcelona, i Baños a pagar una multa de 2.500 euros, mesura per la qual la seva defensa considera que ja va ser castigada per aquesta suposada desobediència i no se la pot sancionar dos cops pels mateixos fets.

La sala que havia de jutjar la diputada catalana és formada pels magistrats Miguel Colmenero, Vicente Magro (president), Susana Polo, Eduardo de Porres, Ángel Luis Hurtado, Leopoldo Puente i Javier Hernández (provinent de l’Audiència de Tarragona i la sala d’apel·lacions del TSJC, és dels pocs jutges progressistes que hi ha a l’alt tribunal).

 

Suprem BO

Sis dels set magistrats del Suprem, en el judici de Reguant avui / Efe