A dos quarts d'onze del matí comença un nou judici contra una independentista al Tribunal Suprem. Deriva justament del primer, del pecat original, del judici del procés. L’acusada és la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que el 2019 va ser citada com a testimoni i va negar-se a respondre a les preguntes dels advocats de l’extrema dreta de Vox, que actuava com a acusació particular. S'hi va negar per "dignitat democràtica i antifeixista". La cupaire va a la vista oral amb el cap ben alt: vol convertir-ho en un “bumerang” contra l’Estat Espanyol. Ahir mateix, en un acte de suport a la capital espanyola, la diputada al Parlament s’hi reafirmava: “Per més que feu, no passareu! No pasarán!”. Però no seria el primer cop que passen.

El jutge Manuel Marchena va posar en marxa la maquinària i ara, malgrat la multa pagada del TSJC, arrenca un nou judici. La Fiscalia demana per l’anticapitalista sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència greu. Està previst que la vista oral s’allargui dos dies, fins al dimecres. Aquest nou cas arriba amb l'incendi tot just acabat d'apagar que va generar la retirada de l'escó al seu company Pau Juvillà, com també va passar abans amb el president Quim Torra. Una hipotètica condemna tornaria a ser una prova de foc per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i per al conjunt de l'independentisme. Justament Reguant apel·larà a una hipotètica vulneració dels seus drets polítics durant el judici. També plantejarà per què se l'ha de jutjar al Suprem.

Coses del destí, a molts pocs metres de distància, a la mateixa plaça de la Villa de París de Madrid, aquest dimarts hauria de ser jutjat un altre català. A l’altra banda del parc, a l’Audiència Nacional, hauria de declarar l’Albert Baiges, un tuitaire desconegut que va fer una piulada contra el rei Felip VI el març del 2022. Però no serà així. Casualitat o no, com creuen alguns, a Baiges se l'enduran fins a la seu de l'AN a San Fernando de Henares. La imatge no hi serà, però sí el fet: dos alts tribunals espanyol jutjant dos catalans per qüestionar dos dels tabus a l'Estat, l'extrema dreta i la monarquia.

El tuitaire desconegut

Si el de Reguant és un cas mediàtic, el judici de l’Audiència Nacional és tot el contrari. L’Albert Baiges és un desconegut veí de 37 anys de Montbrió del Camp, de la comarca del Baix Camp (Tarragona). Si aquest tècnic de qualitat de la indústria química i agroalimentària ha acabat en un tribunal excepcional ha estat per fer una piulada contra la monarquia des d’un compte, el seu, que en aquell moment només tenia 168 seguidors. Va ser el 18 de març del 2020, durant el discurs televisat del rei Felip VI amb motiu de la pandèmia del coronavirus. I va escriure: “En serio. Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant #CoronaCiao”. El tuit va ser a les 21:05, en paral·lel a la crida a les xarxes socials per a respondre-hi amb una cassolada. Tres anys després no supera els set (7) retweets, la majoria d’aquests molt posteriors a la data de publicació.

L’atestat policial, recollit per la Fiscalia, va recuperar altres missatges seus, on li deia “xusma” al cap de l’Estat o “pus” a la princesa Elionor. També per escriure “Fuck Spain” o per retuitejar una piulada que recordava José Miguel Beñaran Ordeñana, Argala, membre d’ETA que va atemptar contra Carrero Blanco, en els 41 anys del seu assassinat a mans del Batallón Vasco Español. Se’l jutjarà per un delicte de calúmnies i injúries als membres de la família reial. Durant el judici, el ministeri públic li demana una multa de 720 euros, la inhabilitació del dret de sufragi passiu mentre duri la condemna i el pagament dels costos processals.

Els altres encausats

Hores abans dels seus respectius judicis, aquest dilluns al vespre, la diputada Eulàlia Reguant i el tuitaire Albert Baiges van coincidir en un acte públic al barri madrileny de Lavapiés. Però també hi havia altres encausats per plantar cara a l'extrema dreta. Va parlar un dels vuit veïns del Raval de Barcelona que han estat imputats per protestar contra Vox, que va qualificar el seu barri de "femer multicultural". I el Guillem, un dels catorze joves de Pego (País Valencià) pels qui demanen presó per haver-se manifestat contra una marxa nazi al seu poble. Un representant del Sindicat de Manters de Madrid va acostar-se també a fer costat a Reguant, conscient del que significa la negació de drets: “Només podem guanyar-los amb una pressió social forta”. Avui, en el marc d'aquesta pinya, està previst que el diputat anticapitalista Albert Botran acompanyi Baiges durant el judici a l'Audiència Nacional.