Un altre independentista torna avui a ser jutjat al Tribunal Suprem. És la diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, que també s’enfronta a la inhabilitació de quatre mesos que li demana la Fiscalia i la pèrdua de l’escó per desobediència greu. El motiu: no haver respost a les preguntes de l’extrema dreta de Vox durant el judici del procés el 2019. Aquest matí la diputada anticapitalista ha arribat al tribunal acompanyada pel conjunt de partits independentistes catalans, però també bascos i balears, i de les entitats ANC i Òmnium Cultural. Reguant ha deixat clar que ho tornaria a fer.

En declaracions als periodistes abans d'entrar al Tribunal Suprem, on estava citada a quarts d'onze, Eulàlia Reguant ha defensat que tornaria a fer "exactament el mateix" que va fer fa dos anys, perquè "assenyalar el feixisme en el judici de l'1-O és un deure que tenim". També ha denunciat la "connivència històrica" entre la justícia espanyola i l'extrema dreta, fet que no li fa tenir cap confiança en una sentència justa. Malgrat tot, ha dit estar "tranquil·la i convençuda".

 

El mateix han denunciat els diputats d'altres partits independentista que s'han acostat a donar-li suport. Marta Vilalta (ERC) ha criticat que "continua la causa general contra l'independentisme" però ha advertit que "la repressió no serveix per a aturar un moviment tan fort". Pilar Calvo (Junts) ha defensat que cal "acabar amb el govern de les togues". Genós Boadella (PDeCAT) ha qüestionat l'acusació i les penes que se li demanen, que són "totalment injustes i desproporcionades". Fent costat a Reguant també hi havia Jon Iñarritu (EH Bildu), Gerardo Pisarello (comuns) i Vicenç Vidal Matas (Més per Mallorca).

El d'avui ha estat el primer acte públic de Xavier Antich com a nou president d'Òmnium Cultural, després d'agafar el relleu de Jordi Cuixart. El flamant dirigent de l'entitat ha denunciat "l'anomalia insòlita que els demòcrates tornin a seure al banc dels acusats mentre el poder judicial s'arrenglera al costat de l'extrema dreta". Antich també ha fet una crida als partits de l'Estat "de tradició democràtica" perquè "siguin conscients de la seva responsabilitat". En aquest sentit els ha advertit com "l'extrema dreta s'està infiltrant en el nucli dur de tots els poders de l'Estat", especialment al sistema judicial.

"Irregularitats"

El també diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha denunciat tota una sèrie d'irregularitats. Com el fet que la fiscalia hagi presentat a última hora el seu escrit d'acusació, on rebaixa de sis a quatre mesos la petició de presó i inhabilitació. El document no s'ha conegut fins aquest dimarts al matí. També ha constatat com, sent aforada, la causa va continuar sent instruïda en un jutjat ordinari per després saltar al Tribunal Suprem. Tot això ho plantejaran durant les qüestions prèvies al judici per a demanar-ne la suspensió.