La desobediència de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños en el judici del procés ha passat avui pels jutjats de Madrid. Baños afronta l'acusació per negar-se a respondre les preguntes de les acusacions durant el judici en el Tribunal Suprem. Aquest matí ha declarat com a acusat i a la sortida ha dit davant dels mitjans que "segurament acabarem a judici". Un judici que compartirà amb Eulàlia Reguant, que també es va negar a declarar i que està acusada pels mateixos fets.

La vista s'ha fet al jutjat d'instrucció número 10 de Madrid, però Antonio Baños ha declarat per videoconferència des de Barcelona. De fet, s'havia de fer al mes de març, però va caure en mig de l'estat d'alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19 i es va haver de posposar. Baños i Eulàlia Reguant estan acusats d'un delicte de desobediència perquè es van negar a contestar a les acusacions del judici del procés. La seva condició de testimonis els obligava a respondre, a diferència dels acusats que es poden acollir al seu dret a no declarar.

"El judici és important per marcar un límit i demostrar que el feixisme no pot entrar a cap institució, la jurídica tampoc, i l'hem de combatre des del principi", ha dit Baños a la sortida de la vista, que s'ha fet a porta tancada. 

Baños es va negar a respondre les preguntes de l'acusació popular, representada per Vox al judici pel referèndum de l'1-O, tot i la insistència, i les explicacions, del president de la sala, Manuel Marchena

Pels mateixos fets, també Eulàlia Reguant va haver d'afrontar un judici el 25 de febrer.

Tant Baños com Reguant van haver de pagar una multa de 2.500 euros cada un per negar-se a declarar, en la seva condició de testimonis, imposada pel Tribunal Suprem.

"Des del primer moment teníem clar que la presència de Vox en el judici del Tribunal Suprem no era una anècdota. Formava part d'aquesta connivència que ha existit sempre a l'estat espanyol per no haver depurat el sistema judicial", ha dit Eulàlia Reguant, a la sortida de la Ciutat de la Justícia, on ha anat per acompanyar Antonio Baños en la seva declaració com a acusat. "Davant d'un judici que ja de per si era una farsa i no havia d'haver existit, amb la presència de l'extrema dreta calia dir que no contestàvem, que ens acollíem al dret a l'objecció de consciència", ha insistit Reguant.