La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha detallat que no veu “la petjada” d’ERC en els pressupostos, alhora que ha assegurat que hi ha "un bloqueig" per una part del PDeCAT en temes com la progressivitat fiscal.

Aquestes declaracions arriben hores després que el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, detallés que les dificultats per assolir un acord pressupostari recauen, precisament, en la figura del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.

Reguant ha assegurat que la CUP “no vol eleccions”, encara que ha detallat que no li agrada “la dicotomia”, que, segons ella, s'està plantejant: “No ens agrada la dicotomia plantejada de o pressupostos o eleccions”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres.

La diputada de la formació anticapitalista ha explicat que “únicament” hi ha hagut una reunió amb el Govern per abordar els pressupostos, i que aquesta va ser durant el passat mes de novembre. Al mateix temps, ha insistit que l’última paraula sobre el posicionament pressupostari de la CUP la tindrà el consell polític.

Reguant ha instat el Govern a “trobar punts de trobada” a partir de les esmenes als pressupostos lliurades pel seu partit el dia 21 de desembre, alhora que ha insistit a revertir el model de “retallades” amb propostes com la progressivitat fiscal o la major inversió en educació pública.

“Hem definit una sèrie de fons estructurals per blindar temes com l’educació o el parc d’habitatges socials”, ha detallat Reguant, alhora que ha insistit en la priorització d’una iniciativa legislativa popular (ILP) basada en la concreció d’una renda de ciutadania garantida.

Sobre les paraules del diputat de la CUP, Benet Salellas, d'aquest dijous demanant una implicació directa del president, Carles Puigdemont, en la redacció dels comptes, Reguant ha dit que coincideixen amb ell de “no estar en política per la cadira i l’excepcionalitat del moment".

Referèndum

Reguant ha estat preguntada sobre la possible data concreta de la celebració del referèndum d’aquest setembre i ha manifestat que aquesta “haurà de sortir de tots els actors implicats”, encara que ha insistit que “com més aviat millor”.

Sobre una possible declaració unilateral d’independència (DUI), Reguant ha dit: “Es tracta que treballem de manera clara amb el referèndum. El pla B s’hauria de discutir de manera col·lectiva”.

Educació

L’educació és un dels temes cabdals de les negociacions pressupostàries. La CUP demana una major inversió del Govern en l’educació pública i Reguant ha manifestat que la CUP vol reduir la part del concert econòmic que va destinat a les escoles concertades: “Això no afectaria, en cap cas, el sou del professorat”.

La diputada ha defensat que aquesta postura d’inversió s’entén en l'òptica que “l’escola pública és qui ha patit més aquests últims anys de retallades”, i ha insistit que els centres concertats han partit menys retallades.

“Millorar les condicions del professorat és millorar l’educació pública del país”, ha conclòs Reguant.

IRPF

Aquests és un dels altres grans punts de la tensió entre els diversos partits polítics. Mentre que la CUP demana “una major progressivitat fiscal”, determinats sectors del PDeCAT no són partidaris d’aquesta mesura, segons la mateixa Reguant.

“Hi ha una immensa majoria de la població que sí que creu que qui té més, més ha de pagar”, ha insistit Reguant, alhora que ha detallat que fer trams sobre l'IRPF farà la recaptació “més progressiva”.