El joliu i eficaç ambaixador Simon Manley —un currículum diplomàtic formidable, especialment pel que fa a Europa— està casat i té tres filles amb la catalana Maria Isabel Fernández Utgès, una advocada del despatx britànic Bristows, especialitzada en propietat intel·lectual, competència i regulació. Manley visita Catalunya amb freqüència notable.

Al març del 2016, aprofitant un Barça-Arsenal, va entrevistar-se amb el president Puigdemont i també amb Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, per conèixer la seva versió del que passa a Catalunya, a més de sondejar-los sobre la situació política a Espanya. Ho va comunicar al seu compte de Twitter. Manley va ser un dels primers a visitar el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el desembre del 2016. El passat 21 de març hi va tornar.

El Ministeri d’Exteriors espanyol, però, no el deixa de petja. Al maig del 2016, Manley va haver de rectificar un tuit que havia penjat després de trobar-se amb el vicepresident Oriol Junqueras. “Ha estat un plaer (un altre cop) parlar sobre la relació econòmica entre el Regne Unit i Catalunya”, deia. L’equiparació va molestar el ministeri.

El secretari d'Estat per a la UE, Fernando Eguidazu, li va trucar diversos cops, mentre el llavors ministre Margallo pressionava el seu homòleg britànic. Manley va trobar la diplomàtica sortida de respondre a Junqueras d'aquesta manera: “Valorem les relacions que tenim amb totes les comunitats autònomes” sense, però, esborrar el primer tuit.

Les relacions de l'executiu de Rajoy i l'ambaixador britànic no són gaire bones. Manley és un os dur de rosegar pel que fa a Gibraltar, carpeta de la qual es va encarregar al Foreign Office abans de ser ambaixador, i des d’on va fer suar tinta a la diplomàcia espanyola. No fa gaire, va felicitar Gibraltar per l'ingrés a la FIFA, cosa que va fer pujar la mosca al nas a Espanya.

L’última en què s’ha vist és la gestió de l’ajornament de la visita oficial dels Reis Felip i Letícia a Londres, inicialment prevista per al 8 de juny. Aquest és, però, el dia triat per la primera ministra Theresa May per convocar les eleccions legislatives. Aquesta visita ja s’havia ajornat el 2016 per les dificultats de formar govern a Espanya. Ara s’ha fixat per al 12-14 de juliol.