El Parlament ha fet ja el primer pas per reformar el reglament de la cambra i reintentar, així, la investidura de Carles Puigdemont com a president. Aquest dilluns s'ha activat la comissió del reglament i s'ha nomenat la ponència redactora que ara haurà d'abordar els possibles canvis de les normes internes de la cambra. 

La reforma ve impulsada per JxCat i es fa amb el pretext d'adaptar el funcionament de la cambra a les noves tecnologies. Tot i això, JxCat la proposa amb la mirada posada a permetre una investidura telemàtica, que és el que podria propiciar una investidura a distància de Puigdemont, actualment exiliat a Bèlgica. De fet, serà una de les propostes que el grup liderat per Puigdemont posarà sobre la taula durant el debat parlamentari.

El portaveu del grup, Albert Batet, ha explicat durant la sessió parlamentària que l'objectiu del seu grup és recuperar el "respecte democràtic" i la "sobirania del Parlament", defensant que amb la investidura de Puigdemont es respectarien "els vots del 21-D", i ha denunciat que en els darrers mesos "s'han vulnerat drets i llibertats en aspectes que eren sagrats". En aquest sentit, ha assegurat que "els poders de l'estat han entrat al Parlament" i ha defensat que tots els diputats "puguin exercir les seves funcions" encara que estiguin a l'exili o a la presó.

Tot i això, una hipotètica investidura de Puigdemont a distància trobaria diversos obstacles, com per exemple una més que possible suspensió del TC, i tampoc està clar que tingui els suports necessaris.

Sense consens

Per part dels independentistes s'afronta el debat amb certes reticències. D'una banda, ERC ha evitat pronunciar-se​ sobre si donarà suport a la proposta d'investidura telemàtica i ha centrat les seves argumentacions per donar suport a la reforma del reglament en la feminització de la norma i la racionalització econòmica, sense mencionar la investidura a distància. Per altra banda, la CUP ha avisat que no donaran suport a res que sigui de "caire simbòlic". "No hem vingut aquí a resseguir límits autonòmics per acabar fent el que demana l'estat espanyol", ha advertit la diputada Maria Sirvent. 

Pel que fa a l'oposició, Cs, PSC i PP, com era d'esperar, s'hi han mostrat en contra. També els comuns han avisat que el president ha de governar des de Catalunya. 

Durant la constitució de la Comissió, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha titllat el debat de "focs d'artifici" i de "brindis al sol", ja que ha assegurat que "Puigdemont està suspés i fugit de la justícia". En aquest sentit, ha avisat que Puigdemont "mai podrà ser investit" i ha considerat que els grups independentistes utilitzaran la reforma per treure'ls prerrogatives parlamentàries que els pertoquen com a primer grup. 

També en un sentit semblant s'ha expressat el diputat del PSC Ferran Pedret, que ho ha titllat "d'imprudent" i ha defensat que una reforma d'aquestes característiques necessària "un ampli consens". També els Comuns, representats per Marta Ribas, han defensat que cal una reforma del reglament, com la seva feminització, però han avisat que no estan d'acord en permetre la investidura a distància "per sentit comú". "No tenen sentit investidures telemàtiques i telepàtiques", ha sentenciat.

Finalment, el diputat Santi Rodríguez del PP ha afirmat que "no és possible investir un holograma com a president de la Generalitat".

La ponència redactora de la reforma estarà formada per: José María Espejo Saavedra i Carlos Carrizosa (Cs), Josep Costa i Albert Batet (JxCat), Marc Sanglas i Gerard Gómez del Moral (ERC), David Pérez i Ferran Pedret (PSC), Susanna Segovia i Marta Ribas (Comuns), Maria Sirvent (CUP) i Santi Rodríguez (PP).