Nou cop de porta de Mariano Rajoy al Govern, que rebutja -altra vegada- la possibilitat d'arribar a un acord per a la celebració d'un referèndum a Catalunya a semblança del que ha passat a Escòcia perquè subratlla que, a diferència d'aquest cas, a Espanya ni el govern espanyol ni el Parlament poden negociar una cosa que correspon al conjunt dels espanyols.

Fonts de la Moncloa responen d'aquesta manera a la proposta plantejada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, en un article signat per tots dos a El País en què reclamen al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la negociació d'un referèndum d'autodeterminació acordat. Li reprotxen la seva absència de diàleg i asseguren que, en qualsevol cas, no renunciaran a "exercir el dret" de convocar aquest referèndum el 2017.

El delegat espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha deixat anar a TV3 que "la voluntat del govern espanyol és triplicar el diàleg" i, precisament per això, ha posat damunt la taula que "la carta sorprèn pel seu contingut. És un parany al qual no s'hi pot caure de cap manera".

Radicalment contrari a la Constitució

El govern central lamenta que els partits independentistes insisteixin a demanar aquest referèndum d'autodeterminació, que recorda que no es pot negociar perquè és radicalment contrari a la Constitució i a la sobirania nacional. De la mateixa manera, exhibeix la disposició al diàleg en tot moment sempre dins dels marges de la llei.

"Però ni el govern central ni el Parlament poden negociar sobre el que no els pertany. La sobirania nacional correspon al conjunt dels espanyols. Aquesta -puntualitzen a Moncloa- és la principal diferència amb el cas escocès que posen d'exemple".

L'Executiu mostra la seva sorpresa per l'acusació de Puigdemont i Junqueras de falta de diàleg quan considera que són els dirigents independentistes "els que han fet de la falta de diàleg i de la imposició la tònica general de la seva gestió a Catalunya".

Ignorar la pluralitat

Una forma d'actuar amb la qual, creu, que han robat el debat als partits de l'oposició i han ignorat la pluralitat de la societat catalana.

El govern espanyol surt també al pas de l'acusació de Puigdemont i Junqueras que l'Estat ha abandonat a tots els catalans, i davant d'això, assegura que sempre ha fixat com un dels eixos de la legislatura atendre les prioritats dels ciutadans de Catalunya.

De la mateixa manera, posa èmfasi que ha estat disposat a un diàleg constant amb el conjunt de la societat catalana.