Després que diversos ajuntaments hagin decidit no respondre i no registrar com a rebuda la carta del govern espanyol en què els advertia de la il·legalitat del referèndum de l'1-O, avui el secretari general de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, ha tirat pel dret i ha decidit donar resposta al govern de Mariano Rajoy.

Font es mostra "sorprès" en una carta, remesa per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i retreu al secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, que va ser precisament qui va enviar les missives als consistoris, que en aquest advertiment "es manifesta una interpretació d'una norma inexistent", així com "una dependència funcionarial de secretaris i Interventors amb relació a l'Administració general de l'Estat, inexistent (també)".

I no només això. El secretari municipal carrega contra l'executiu estatal per "posar en dubte l'actuació d'un col·lectiu professional" i els recorda: "Actualment, al nostre ordenament jurídic no existeix l'advertiment d'il·legalitat". 

L'amenaça

Font considera que el seu ofici "s'assembla més a una amenaça que a una oferta col·laborativa" i recupera alguns principis bàsics del seu codi ètic com la defensa dels valors democràtics, la lleialtat al govern local o la imparcialitat política i la transparència.

Per tot això, el secretari de Tarragona ha avisat Bermúdez de Castro que actuarà d'acord amb aquests principis i li suggereix no sotmetre "a pressió" l'actuació dels secretaris i interventors perquè, assenyala: "Això només pot afectar negativament l'exercici de les nostres funcions amb l'objectivitat, neutralitat i imparcialitat que requereixen". De fet, Font s'ha atrevit a confirmar-li que, a parer seu, no només actuarà ell seguint aquesta línia, sinó també tot el col·lectiu.

La resposta de l'AMI

L'AMI també ha volgut donar explicacions als ajuntaments sobre la carta del govern espanyol recordant-los que només és "una apel·lació genèrica al compliment de les funcions dels secretaris", així com que correspon al Govern determinar la convocatòria de les accions a seguir per celebrar el referèndum.

En l'escrit asseguren que " la convocatòria, i les mesures que l’acompanyin, s’ajustarà a la legalitat vigent en el moment d'aquesta, com ja ha manifestat el mateix Govern en diverses ocasions", mentre es lamenten que l'Estat "vol fer recaure en els tècnics de l’administració local una pressió que no els correspon".

Justament per tot plegat, l'AMI vol mostrar el seu suport als ajuntaments i es reitera en "la necessitat d’una solució que permeti al conjunt de la ciutadania catalana expressar la seva opinió lliurement i amb garanties sobre el seu futur".

La carta de l'Estat

La carta avisa els ajuntaments i funcionaris que el referèndum atempta contra uns quants articles de la Constitució i d'altres de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

També els adverteix que el Tribunal Constitucional ja els ha avisat diverses vegades de la prohibició de tirar endavant l'1-O i els recorden: "L'adequat respecte a aquests pronunciaments del TC incideix directament en l'exercici de les funcions que vostè té encomanades".

Per acabar, Bermúdez de Castro vol calmar els ànims dels funcionaris assegurant-los que tenen tot el seu suport i que els "oferirà tota la col·laboració que necessitin".