El Parlament de Navarra reclama ara un referèndum vinculant per escollir entre monarquia o república a Espanya després que ahir ho aprovés amb els vots dels partits d'esquerres i dels nacionalistes navarresos.

La demanda arriba poques hores abans de la visita del rei Felip VI a Pamplona, motiu pel qual el PP, els socialistes i UPN no s'han pogut privar de qualificar-lo d'oportunisme, a més d'acusar el govern d'Uxue Barkos d'atiar l'enfrontament entre institucions perquè creuen la majoria de navarresos no volen ser consultats sobre la qüestió.

La iniciativa ha comptat amb el vot a favor de Geroa Bai, EH Bildu, Podemos i I-E, coalició aquesta última proposadora de la iniciativa, mentre que hi han votat en contra UPN, PSN i PP.

Rebuig de la visita real

La proposta inicial plantejava, així mateix, que el Parlament mostrés el seu "rebuig" de la visita que avui faran els Reis al Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentaria (CNTA) de San Adrián en el seu 25 aniversari i el seu criteri contrari a la presència en l'acte de membres del legislatiu i de l'executiu foral.

Aquests dos punts, tanmateix, no han prosperat en tenir només el suport d'EH Bildu i I-E i el vot en contra de la resta de grups, tret de Podemos, que primer ha votat a favor i posteriorment ha sol·licitat repetir la votació per abstenir-se.

Laura Pérez ha justificat en declaracions als periodistes aquest canvi d'actitud en el debat intern, mentre que la popular Ana Beltrán ha assegurat que la portaveu de Podemos "ha tingut" que modificar el seu vot "després d'una trucada". I ha afegit, a més, que si la presidenta del Parlament, Ainhoa Aznárez, de Podemos, va demà al CNTA serà una "incoherència".