L’hispanista suec Thomas Gustafsson escriu aquest divendres al diari conservador suec de referència Svenska Dagbladet. Està segur que, encara que el referèndum no resulti homologable, “la distància entre Madrid i Barcelona és ara tan gran que és impossible que la relació torni a ser com era. La divisió d'Espanya ja ha començat”, conclou.

L’autor explica com han evolucionat les seves amistats a Catalunya ("gent variada i formada que parla idiomes") de l’autonomisme a l’independentisme. És una evidència anecdòtica, però, que li serveix per a dir que mentre “la millor solució seria que resoldre el conflicte amb la negociació, probablement ja és massa tard per a un compromís. L'escissió d'Espanya ja ha començat”.

Gustafsson explica que “el curs del separatisme català prové d'una creixent reticència a enviar diners al govern central de Madrid. També hi ha velles i profundes diferències culturals i una història marcada per l'opressió del govern central [espanyol]”. Ara bé, afegeix, “el nacionalisme té una base emocional [i] a Catalunya hi ha una profunda sensació de desplaçament, sentiment que ha augmentat en els darrers anys com a conseqüència d'una acció conscient dels polítics catalans”.

L’expert suec és especialment crític amb Mariano Rajoy, a qui responsabilitza principalment del conflicte. “Ha perdut tota la capacitat de percebre els senyals que provenen de Catalunya”, diu. “En una etapa primerenca, la divisió probablement podia evitar-se” atorgant a Catalunya “un autogovern ampli” i una reforma constitucional per “crear una relació més federal entre Espanya i Catalunya. Però Mariano Rajoy i el seu govern a Madrid ni tan sols volien discutir amb els separatistes”, rebla.

Gustafsson apunta també que “qui no és obertament separatista és percebut com un retrocés”, per a explicar que la divisió també afecta a Catalunya “entre els que volen romandre a Espanya i els que en volen sortir”, circumstància que considera “molt desafortunada”.

Sobre el referèndum, no és optimista. “No serà possible realitzar un referèndum democràticament justificable. Gairebé tots els que estan contra la separació boicotejaran la votació il·legal”, diu, perquè ho impedeix la repressió policial i judicial del govern espanyol.

Thomas Gustafsson és hispanista, escriptor, historiador, periodista i fotògraf, especialista en història, cultura i política d'Espanya, Cuba i Iberoamèrica. Té més de cinc mil articles publicats i quinze llibres editats.