És una coincidència curiosa, potser casual, que els tres diaris de la dreta madrilenya no diguin res en portada de la decisió del líder laborista britànic, Jeremy Corbyn, d’acceptar un segon referèndum sobre el Brèxit com a pla B en cas que la primera ministra britànica, Theresa May, no se’n surti de marxar de la UE sense acord amb Brussel·les —ara per ara, sembla que serà així. A més a més, al Regne Unit no en diuen referèndum sinó People’s Vote, votació popular. Sigui com sigui, el tema no apareix a les primeres pàgines d’El Mundo, ABC ni La Razón. Fa l’efecte que com menys se’n parli millor. Això de consultar la gent què volen per al seu país en afers de gruix no cal remenar-ho gaire, que els referèndums els carrega el diable.

A l’ABC sembla que fa dies ha canviat la seva estratègia de portada —això és una especulació perquè no se sap si en té. Ha deixat de burxar a Sánchez i al PSOE i es concentra en explicar la interna del tripartit a l’andalusa, com volent estar pendent dels seus lectors, que segurament encara dubten quin dels tres s’emportarà el seu vot el 28-A. El tabloide monàrquic tenia ahir una bona opció: un antic pes pesant del PP de Castella-Lleó passa a Ciutadans. Naturalment, no en diuen trànsfuga ni oportunista, sinó que compren la lletra i música que toca Cs i parlen de “buscar independents” i “atraure talent”. En fi. En pots dir “independent” i “talent” d’una exmilitant del PP que duia 20 anys en càrrecs públics? La foto de la portada, però, és molt bona: ella porta posada una brusa taronja i ell, el secretari general de Cs, que fa pinta de personatge d’El Greco, adreça una inquietant mirada a la càmera.

ABC

El Mundo, en canvi, és tot foc a discreció sobre Sánchez, ara a compte d’un decret pel que s’incorporaran 30.000 funcionaris. El Periódico fa el mateix titular —una altra coincidència curiosa del dia. Potser no tan curiosa: últimament, si bescanvies els titulars de portada d’un i altre diari ni te’n sentiries. Fa riure el titular on diu que “la investigació judicial de l’1-O implica Torra per primer cop”, a propòsit d’aquest vídeo on el president diu el que ha dit sempre. “Podria provocar ‘la tempesta política perfecta’”, afegeix un subtítol. Ui sí. De fet, és un dels arguments d’un seu llibre del 2016 que no sorprenen ningú. Deuen estar molt desesperats amb el transcurs del judici al procés.

EM

EPC

D’aquesta “implicació” també se’n fa ressò La Razón. El diari del Grupo Planeta ho dona petitet, com si els hi fes vergonya, però potser més els n’hi fa l’anunci del “primer súperdebat” al que les seves televisions hi han convidat Vox, perquè apareix encara més petit. Planeta surt al rescat del partit d’ultradreta, que no té drets electorals de publicitat perquè no té cap escó. No hase falta que digas nada más.

LR

El trio de diaris moderats obre sense por amb el segon referèndum del Brèxit. El País i La Vanguardia fan el mateix titular, paraula per paraula. Això no vol dir res: són coses que passen. Es diferencien, però, en el tractament de la mateixa foto del Mobile. El diari madrileny destaca la plantada de Torra al Rei, i el de Barcelona, més cortesà, fa una el·lipsi dient que el Rei “va conversar amb les autoritats presents”. A la foto dels dos diaris es veu al president darrera de Felip VI —els lectors d’El País es deuen gratar el cap: quin desplante?

EP

LV

ARA

AVUI