El Tribunal Suprem ha denegat la petició de diversos processats en la causa del procés perquè el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, declarés en l'incident de recusació que han plantejat contra els magistrats que els jutjaran en aquest alt òrgan judicial. Així ho ha acordat en una interlocutòria el magistrat Vicente Magro com a instructor de l'incident de recusació presentat per imputats en el cas del procés contra els magistrats de la sala penal de l'alt tribunal, entre ells qui presidirà el judici, Manuel Marchena, qui els acusats consideren que té vincles amb el PP.

Les recusacions van ser plantejades per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Anna Simó.

Entre les al·legacions dels processats figura la filtració d'un missatge de whatsapp d'Ignacio Cosidó, en el qual s'apuntava que l'acord de PP i PSOE per proposar Manuel Marchena com a president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem permetria controlar "des de darrere" l'alt tribunal.

Després de la difusió d'aquest missatge, Marchena va anunciar que renunciava a ser candidat a aquest càrrec. I poques hores més tard arribaven les primeres recusacions de Junqueras i Romeva, a les quals al llarg del dia es van afegir part dels presos polítics. Els processats van denunciar els suposats vincles de Marchena amb el PP, per la qual cosa estimen que en cas de mantenir-se la composició del tribunal no es pot garantir la imparcialitat als seus clients, cosa que vulneraria els drets dels seus defensats a un judici just. 

Lesmes al capdavant de la decisió

El magistrat del Suprem Vicente Magro ha dictat una interlocutòria en la qual dona per conclosa la instrucció de l'incident de recusació presentat per aquests processats contra Manuel Marchena i la resta de magistrats de la Sala d'enjudiciament de la causa del procés a l'alt tribunal. El magistrat remet l'incident a la Sala del Tribunal Suprem prevista a l'article 61 de la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè resolgui sobre les recusacions plantejades.

Aquesta sala està formada pel president del Suprem, Carlos Lesmes, i els presidents de cadascuna de les cinc sales de l'alt tribunal, excloent el recusat, i els magistrats més antic i més modern de cadascuna d'elles. 

Denegació de proves

L'instructor de l'expedient denega la pràctica de les proves plantejades pels recusants com la declaració d'Ignacio Cosidó, en entendre que no són necessàries per a la resolució de l'incident. Set dels vuit processats referits van recusar Manuel Marchena mentre que Jordi Cuixart va recusar a més els altres sis magistrats que formen la sala d'enjudiciament.

Tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat i l'acusació exercida pel partit polític Vox s'han oposat a les recusacions, mentre que els magistrats recusats han al·legat que no hi ha motius per ser apartats del judici. En concret, el president de la Sala, Manuel Marchena, proclama en el seu escrit d'al·legacions la seva independència per jutjar el cas del procés i afirma que mai va concebre l'exercici jurisdiccional com a instrument al servei d'una opció política.